Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO Koliki su troškovi obitelji u Njemačkoj? Ovaj Hrvat dao je najbolji odgovor

U Njemačku su desetljećima odlazili gastarbajteri i priče su se mijenjale godinama
11. listopada 2018. u 21:33 168 komentara 162880 prikaza
Foto: Screenshot

Kakav je život u Njemačkoj i koliko zapravo sve to stoji? Ovo je jedno od glavnih pitanja onih koji su sreću i bolje životne uvjete odlučili potražiti izvan Hrvatske.

Valpovo Uživaju u životu Iz Njemačke došli u Slavoniju: 'Budućnost naše djece je ovdje'

U Njemačku su desetljećima odlazili gastarbajteri i priče su se mijenjale godinama. Oni koji su plaće primali u markama kažu da uvjeti sada nisu ni blizu onakvima kakvi su bili. Priča se i o prevelikim cijenama stanovanja i drugih stvari, no uvijek se generalizira. Sve, naravno, ovisi o mjestu stanovanja. 

Njemačka TEMELJ ZAKONA O MIGRANTIMA Tko zna njemački i ima neki zanat, moći će u Njemačkoj ostati bez dodatnih uvjeta

Damir Lenart najbolje je odgovorio na pitanje koliki su troškovi obitelji u Njemačkoj. Naveo je sve kategorije i kod svake stavio okviran mjesečni iznos. Ovi troškovi odnose se na Baden-Baden gdje živi.

Struju primjerice plaćaju 60 eura mjesečno, a internet od 35 do 50. Na hranu im ode između 100 i 200 eura tjedno.

Troškovi su goriva oko 60 eura, dok se za javni prijevoz izdvaja 80.

Petra Dugandžić
detalji privukli pažnju
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
 • Avatar Point_of_view
  Point_of_view:

  Nema troškova nabavke namještaja i bijeletehnike (njemački stanovi su nenamješteni, ponekad imate kuhinju koji netko ostavi ali ju morate otkupiti, drugog namještahja nema), nema troškova nabavke auta i održavanja istog (popravke, ulje, gume, tehnički... ) kod režija mi nije jasno. ... prikaži još! On govori samo o struji i internetu. A šta je sa grijanjem, plinom, hladnom i toplom vodom, odvozom smeća? Nemoguće je da plaćaš paušal a trošiš koliko te volja. Često je slučaj da te hladan stan košta recimo 700,00 € i onda ti još platiš akontacije za režijske troškove, recimo 300,00 mjesečno , na kraju godine dobiješ obračun režijskih troškova. Osiguranje inventara (Hausratversicherung) ima svaka njemačka obitelj. Isto tako osiguranje protiv puknuća vodovodne cijevi. Ja sam u mome zadnjnem stanu, Ludwigsburg kod Stuttgarta, imao režijiskih troškova cca. 500,00 € mjesečno.

 • Avatar @proma-trač
  @proma-trač:

  To je obitelj sa jednim djetetom.Kad bi ih bilo više trebao bi im naravno i veći stan koji onda košta u većim gradovima preko tisuću eura. Isto tako nije ovdje računao nepredviđene troškove kojih uvijek ima, također ma sreću da ... prikaži još!a im radno mjesto nije daleko, ljudi često putuju i po 50 do 100 km do radnog mjesta, naravno onda i natrag. U svakom slučaju život u Njemačkoj nije nimalo jeftin.

 • Deleted user:

  Ovo su troškovi života u gradiću od 50-tak tisuća stanovnika. Kako je u Frankfurtu, Minhenu, Hamburgu.....?I u Valpovu se dade bogatije i ljepše živjeti za manje novaca nego u Zagrebu.