Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt

Roditelji im sada znaju istinu – troje je đaka pozitivno na drogu

gimnazija
02.12.2010.
u 16:43

Grupa od desetak slučajno izabranih učenika odlazi u bolnicu, gdje daju mokraću – i za nekoliko minuta doznaju jesu li pozitivni ili negativni

– Iz razgovara znam da bi neki učenici i probali drogu, ali zbog testiranja, odnosno straha od roditeljske reakcije to ipak neće učiniti. To je dobar način da mladi uopće i ne probaju drogu – kaže Marija Pavlović, učenica 2. razreda Srednje škole Pakrac.

Slijedi požeška Gimnazija

U školi već dvije godine županijski Zavod za javno zdravstvo provodi testiranja učenika prvog i drugog razreda na droge. Postupak je, kaže Marija koja je bila dva puta testirana, vrlo jednostavan. Grupa od deset od petnaest učenika nasumice izabranih odlazi u obližnju bolnicu gdje daju mokraću i kroz nekoliko minuta već doznaju jesu li pozitivni ili negativni.

Sve traje jedan školski sat. Rezultate testiranja osim zdravstvene ustanove i učenika, znaju još samo roditelji.

– Do sada je testirano dvjestotinjak učenika. Da bi se moglo pristupiti testiranju učenika, potrebna je roditeljska suglasnost. Zadovoljni smo njihovom suradnjom jer smo u više od 90 posto suglasnost i dobili – rekla je dr. Jasmina Kovačević, voditeljica Službe za javno zdravstvo županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

– Danas gotovo svaki učenik dolazi u kontakt s drogom, a istraživanja su pokazala da barem njih polovica proba drogu nakon čega neki nastave s češćom konzumacijom. Bitno je mlade odvratiti da je uopće probaju. Zbog toga smo zatražili da se i u našoj školi počne s testiranjem – rekao je Pavle Bucić, ravnatelj požeške Gimnazije u kojoj će se od ove školske godine prvi put učenici prvih i drugih razreda testirati na droge. 

“Pali” zbog lijekova

Dejvid Zombori, psiholog Odjela za prevenciju ovisnosti u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, ističe da, na sreću, u Pakracu nisu imali puno pozitivnih rezultata.

– Bilo je pet slučajeva, od toga dvoje je bilo pozitivno zbog uzimanja lijekova. Od policije smo doznali da se smanjila količina droge kod uzrasta mladih koje smo testirali – ističe Zombori.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar punkufer
punkufer
16:38 03.12.2010.

To treba postati uobičajena praksa. Za dobrobit djece i njihovih roditelja. Protiv toga može biti samo idiot.

ST
stela
18:46 03.12.2010.

bilo bi jos bolje kad bi roditelji sami vodili brigu o tome

ŠI
Šiljka
16:11 03.12.2010.

Da, a kako dobiti suglasnost od primitivnijih roditelja koji ne shvaćaju bit, pa iste papire nisu ni vratili, a možda i ne znaju da su ih djeca trebala dati bar na uvid, jer potpis nije bio obvezan?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije