Naslovnica Vijesti Hrvatska

Akademik Zvonko Kusić: Reagirat ćemo na ispade stranaka

Etičkom povjerenstvu najčešće se same stranke žale na svoje političke oponente, ali posljednjih je godina sve manje incidentnih situacija
11. kolovoza 2016. u 19:00 6 komentara 481 prikaza
08.07.2015., Zagreb - Akademik prof. dr. sc. Zvonko Kusic, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Ustavni sud imenovano je Etičko povjerenstvo, nadstranačko tijelo koje će od 16. kolovoza ocjenjivati ponašanje izbornih sudionika u kampanji.

Povjerenstvom po položaju predsjeda predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Zvonko Kusić, a u povjerenstvo su imenovani na prijedlog saborske većine zagrebački profesori Nikola Mijatović i Stanko Bruno Uršić te profesor Zvonimir Lauc s osječkog Pravnog fakulteta, a na prijedlog oporbe, profesor Tvrtko Jakovina, docent dr. Goran Čular i Ana Gruden.

Kad osudimo velike stranke, bude malo buke, ali pritisak nismo službeno doživjeli

S akademikom Kusićem razgovarali smo o dosadašnjem radu u Etičkom povjerenstvu te očekivanjima od ove izborne kampanje.

Očekujete li manje verbalnih neetičnih ispada u ovoj izbornoj kampanji nego proteklih godina i jesmo li kao društvo sazreli dovoljno da birači počnu sankcionirati incidente političkih aktera?

Primjećujem da je posljednjih godina sve manje ekscesa i incidentnih situacija. Kao da društvo ipak napreduje i čini se da kod nas raste kultura političke promidžbe. Vidi se napredak, nema više grubih verbalnih ispada. Nama šalju stranke i pritužbe na razne izborne plakate i postere. Nekad tu bude grubih insinuacija, zadiranja u privatni život političkih kandidata, ali ukupno gledano, rekao bih da je situacija sve bolja.

Krše li etička i demokratska načela jednako i male i velike stranke?

Male stranke na lokalnim raznima češće krše etička načela.

kolinda ODRŽALA SASTANKE Ured predsjednice: Kurikularna reforma mora se nastaviti

Koje pritužbe Etičko povjerenstvo najčešće dobiva i od koga?

Najčešće se same stranke žale na svoje oponente, na drugu stranku, i onda Etičko povjerenstvo raspravlja je li došlo do povrede etičkih i demokratskih načela u izbornoj kampanji. Uglavnom su naše odluke o tome je li nešto bilo nekorektno ili nije jednoglasne. Rjeđe dolazi do izdvojenih mišljenja.

Koje etičke povrede smatrate osobito nedopustivima kod političkih aktera u kampanji? O čemu trebaju naročito voditi računa?

Nedopustive su u kampanji laži, uvrede, osobito na osnovi nacionalnosti, vjere, manjinske pripadnosti, grubo zadiranje u privatni život političkih aktera. No, takvih grubih povreda gotovo više i nema.

Nekad na plakatima bude zadiranja u privatni život političara, ali i toga je sve manje

Sve je manje povreda privatnog života, te onih na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Možda ih je više na lokalnoj razini, na kojoj je više privatnih obračuna, ali i tu je situacija bolja nego prije.

Etičko povjerenstvo priopćenjem upozorava prekršitelje na povredu etičkih i demokratskih načela te upoznaje javnost s tim. Jeste li imali kakvih neugodnih iskustava zbog toga?

Na svaki dopis i prigovor mi smo dužni reagirati, obraditi ga i izdati priopćenje u kojem kažemo da nema kršenja ili da je došlo do etičke povrede. Kad osudimo velike stranke, bude malo buke jer ne prihvaćaju uvijek da su napravili etičku povredu.

Jeste li imali pritisaka od velikih stranaka kod kojih ste utvrdili povredu etičkih načela?

Ne, nikada. Možda su to neki članovi Etičkog povjerenstva doživjeli, ali službeno ne.

>> Ovo su članovi Etičkog povjerenstva za parlamentarne izbore

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

 • ivanvladoci:

  Stjepan Mesić u razgovoru za beogradski magazin Nedeljnik. Razgovor s Mesićem objavljen je pod naslovom "Samo slijepci ne vide hrvatske zločine nad Srbima", a Mesić je odgovarao na pitanja o porastu ustaštva u Hrvatskoj

 • neobrazovani:

  Akademiče Kusić, vi ste dio hrvatske akademije, dio hrvatske znanosti, dio hrvatske inteligencije ali nažalost svi vi ste najveći krivci zbog vaše šutnje kada je trebalo iznijeti jasne stavove oko kriminala u pretvorbi i Hrvatske šutnje. I dan danas imamo ... prikaži još!amo agresivne ispade i napade sa velikosrpskih pozicija koji su čak potpuno javni, već drugu godiu za redom "SOA" govori o ugrozi Hrvatske sa elemetima četnikovanja a vi, "Hrvatska inteligencija" mučki šutite. To je bio vaš posao, Hrvatski narod je željno čekao vaše javne nastupe u kojima ste nas trebali zaštititi svih ovih godina od terora a svi ste šutjeli. Vi bi sada nešto nama svima o etici stranaka, smiješno. Ja bih se sramio na vašem mjestu !!!!!!!!!

 • Avatar Prava Hrvatina
  Prava Hrvatina:

  Akademik Zvonko Kusić: Podržat ćemo neispade stranaka koje su za dom spremne i mahutaju sa zastavom kao svoje u svom zbrinjavanju.