Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ravničarska pruga - kada dobijemo valjanu dokumentaciju, ide u plan

10.12.2008.
u 15:56

- Mi smo tehnički i stručni ured i nećemo se baviti političkim i ekonomskim mišljenjima je li pruga potrebna, nego samo je li u planu... Kada dobijemo valjanu dokumentaciju od HŽ-a i IGH-a, mi ćemo učiniti sve da je uvrstimo u prostorni plan. Sa stručne strane, nismo protiv gradnje pruge, ali ne možemo raditi svoj posao dok nam netko mailom šalje nerazrađene ideje - rekao je Mladen Črnjar, ravnatelj županijskog Zavoda za prostorno uređenje.

“Pruga” stara 22 godine
Priča o nizinskoj pruzi počinje 1986. i nerealnim planovima razvoja riječke luke i proširenja lučkih kapaciteta okolnih mjesta, kao i gradnje nove luke na Krku i njihovim međusobnim željeničkim povezivanjem. U međuvremenu, kada se shvatilo da su deseci milijuna tereta iz Luke Rijeka samo puste želje i da nema potrebe za razvojem luke na Krku i skladištem rasutog tereta na Krasici, odustalo se i od plana za željeznicu, koji je bitno usporavao razvoj Krasice i Kraljevice.

Studija na e-mailu
Novu studiju Zavod je od Željezničkog projektnog društva naručio 1999. kako bi definirao koridore za trasu od Krasice prema Rijeci i dalje prema Zagrebu. Tada je prihvaćeno da se Krasici smanji kolodvor i omogući prostorni razvoj, a odustalo se i od nepotrebne trase za Krk. Umjesto ispod Risnjaka odlučeno je i da trasa ide ispod Kapele. Unazad dvije godine i ova je trasa doživjela promjene.

Tražila se brža pruga s više kapaciteta koja bi bila dio europskih željeznica, jer ni prema najsvjetlijim predviđanjima Rijeka 35 milijuna tona neće dosegnuti jako, jako dugo. Jedino takva pruga može kandidirati za europske fondove. Tada je od Instituta građevinarstva Hrvatske, koji je, naravno, pobijedio na natječaju za projekt, napravljen idejni projekt, ali ne i cjelovita studija s utjecajem na okoliš i drugim bitnim elementima - koji su Zavodu poslali e-mailom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije