Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mogu izazvati i smrt

Raskrinkana hobotnica: Zbog osvježivača zraka opet uhitili vlasnicu koprivničkog sex shopa

Foto: PU osječko-baranjska
1/5
16.05.2019.
u 18:34

Neslužbeno doznajemo kako su iza rešetaka završili Ivana A. iz Osijeka, David P. iz Bala, Elizabeta O. iz Šibenika, Ž. K. te Emanuela Betlehem Lončarić, vlasnica koprivničkog sex shopa

Dolijali su prodavači i dileri tzv. osvježivača zraka, opasnih droga zbog kojih djeca i mladi konstantno pune psihijatrijske i intenzivne odjele u bolnicama diljem Hrvatske. Čak 21 osoba uhićena je u velikoj policijskoj akciji Total koja je započela u Osijeku, a proširila se po cijeloj zemlji, konkretno, na deset policijskih uprava.

– U pretragama je oduzeto više kilograma sintetičke droge, više kilograma hašiša, laboratorij za uzgoj marihuane, nekoliko kilograma rezanog duhana, neprijavljeni plinski pištolj, veći novčani iznos... – naveo je Ivan Canecki, voditelj Odjela kriminaliteta droga PU osječko-baranjske.

Surađuju sa susjedima

Svi su uhićeni predani pritvorskom nadzorniku u Osijeku. Za njih petero  je odanasdređeno mjesec dana istražnog zatvora, dok su ostali pušteni da se brane sa slobode. Neslužbeno doznajemo kako su iza rešetaka završili Ivana A. iz Osijeka, David P. iz Bala, Elizabeta O. iz Šibenika, Ž. K. te Emanuela Betlehem Lončarić, vlasnica koprivničkog sex shopa. Koprivničanka se tereti da je opasne supstancije prepakiravala u PVC vrećice težine jednog grama i prodavala u svom gradu. Već je pet puta ranije, kako se pisalo, prijavljivana zbog prodaje sintetičke marihuane.

Na popisu su osumnjičenih, dakle, i vlasnici trgovina na čijim su policama prodavani osvježivači zraka. Policija je tako upala i u osječki Tobacco shop Esseker u Strossmayerovoj 9, kao i Smart shop na Sjenjaku 135, također u Osijeku. Vrata prve trgovine danas su bila zaključana, a na njima piše kako “zbog godišnjih odmora ne rade do 31. svibnja”. Kada su ih novinari lani obilazili, tvrdili su i jedni i drugi da takve supstancije ne prodaju.

Foto: PU osječko-baranjska

– Istraživanje nije završeno, surađujemo i s ostalim državama te se nadamo dodatnim rezultatima. Bilo je to višemjesečno, opsežno i iscrpljujuće istraživanje. PU osječko-baranjska podnijela je najveći teret postupanja, a ostalih devet uprava odlično im je asistiralo, čime je pokazana sposobnost i profesionalnost linije rada kriminaliteta droga, da smo spremni odgovoriti na sve izazove – poručio je Tomislav Štambuk iz Uprave kriminalističke policije MUP-a.

Cijela je priča, doznajemo, počela u Osijeku. Nakon niza medijskih napisa o djeci hospitaliziranoj u osječkoj bolnici zbog pušenja upravo takvih osvježivača zraka, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku i PU osječko-baranjska krenule su u akciju. Otkrili su pak kriminalnu hobotnicu čiju kraci sežu sve do Dubrovnika.

Riječ je, naglasio je Štambuk, o vrlo opasnim sintetskim tvarima čiji su konzumenti, nažalost, uglavnom mladi koji su na tjednoj bazi tražili liječničku pomoć nakon konzumiranja osvježivača zraka.

Otežavajuća okolnost bila je što se koristio internet, ali uspjeli smo i to svladati. U ovom slučaju prvi smo put otkrili vendora, odnosno preprodavatelja droge preko interneta. Procjena je da oko 20 posto preprodaja droge u većini država ide preko interneta – iznio je on.

Šestero djece u bolnici

Dodatan je problem istražiteljima to što proizvođači takvih psihoaktivnih tvari mijenjaju kemijske veze u spoju, pa tako i tvar, zbog čega se događa da se ona ne nalazi na popisu zabranjenih droga.

– Svjedočili smo utrci između proizvođača droge i državnih institucija, ne samo policije, koji su bili u stalnoj žurbi da detektirane supstance budu na vrijeme stavljene na popis, kako bi se mogle kazneno procesuirati. To je veliki problem s kojim se susrećemo i to je na svjetskoj razini teško pratiti – rekao je Štambuk.

Šestero djece u dobi od 13 do 17 godina, podsjetimo, hospitalizirano je lani u svibnju u KBC-u Osijek, a stigli su iz Đakova, Požege i Baranje. Svi su, sumnja se, konzumirali osvježivače zraka. Zbog pušenja takvih tvari u Zagrebu je 2015. preminuo 15-godišnjak.

Ekstremno jake halucinacije, a može izazvati i smrt

– U “osvježivačima zraka” su sintetički derivati THC-a koji imaju izuzetno snažno djelovanje, do te mjere da se gubi svaka kontrola – nastaju ekstremno jake halucinacije i depresija, vrlo je snažno djelovanje na srce i pluća, od toga se može umrijeti – kaže dr. Igor Berecki iz KBC-a Osijek.

Nemoguće je detektirati takve droge

Riječ je vrećicama punim suhih aromatskih trava kakve se inače koriste za osvježavanje zraka, no one su natopljene kemikalijama proizvedenima u kućnim laboratorijima. Neprestano mijenjaju formulu spoja, minimalno, ali tako je onda nemoguće detektirati taj spoj uobičajenim metodama za otkrivanje droga u krvi. Dok mi razvijemo metode, na tržištu je isti taj proizvod, malo izmijenjen, ali ga mi ne možemo detektirati. Ekstremno je teško, stoga, uvesti zabrane, pa se slobodno prodaje – objašnjava dr. Igor Berecki, pedijatar u KBC-u Osijek.     

VIDEO Policijski pas Maša otkrila drogu u vozilu:

Komentara 1

DU
Deleted user
21:00 16.05.2019.

Mlade treba odgajati i obrazovati, a oni bez mozga će ionako i dalje po svom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije