Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POPLAVE U BIH

Raseljenima nedostaje hrane, premijer Posavine prijeti tužbom

poplava
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
28.05.2014.
u 12:20

Premijer Posavskog kantona Marijan Oršolić za katastrofu krivi Federalno ministarstvo poljoprivrede i njihovog šefa, Jerka Ivankovića Lijanovića

Bosna i Hercegovina suočava se s teškim materijalnim posljedicama katastrofalnih poplava. Posavina je jedno od najpogođenijih područja, jer tamo je oko 65 posto stanovništva moralo napustiti kuće, a uništeni su deseci farmi i poljoprivrednih imanja.

Premijer Posavskog kantona Marijan Oršolić rekao je da im nedostaje hrane za ljude koji su raseljeni zbog poplava, prenosi Oslobođenje.

- Nedostaje nam brašna i ulja, nemamo od čega praviti kruh za ljude koji su pomjereni iz svojih kuća. Bojimo se i zaraza kada krenu vrućine - rekao je Oršolić.

Šteta mogla biti manja

Oršolić za katastrofu krivi Federalno ministarstvo poljoprivrede i njihovog šefa, Jerka Ivankovića Lijanovića. Smatra da je za sprečavanje poplava u Posavini trebalo uložiti desetak milijuna maraka za podizanje nasipa, no to nije učinjeno, a nastala šteta prelazi nekoliko stotina milijuna maraka.

- Ako ja ne tužim Lijanovića, tužit će ga narod. Ljudi će tražiti da im neko namiri pričinjenu štetu. Ako on misli da će se tek tako izvući nakon ovoga, malo se prevario – kaže Oršolić.

Predsjednica vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je šteta od poplava mogla biti manja da su postojali jaki obrambeni sustavi i da se sve radilo prema pravilima, prenose Nezavisne novine. Poručila je da će odgovarati svi oni koji trebaju odgovarati te dodala da nisu sve lokalne zajednice podjednako dobro reagirale na situaciju.

U Bijeljini, gradu na sjeveroistoku zemlje, do danas je popisano šest kuća koje su potpuno uništene u poplavi, a procjenjuje se da na području grada ima 30 razorenih domova u koje se obitelji neće moći vratiti, rekao je danas gradonačelnik Mićo Mićić.

U Maglaju upitno 2000 radnih mjesta

Poplave su ostavile teške posljedice i na gospodarsku djelatnost, pa će mnoge tvrtke biti prisiljene otpuštati radnike i smanjivati kapacitet proizvodnje. U Maglaju, jednom od gradova koji je najviše stradao u poplavama, upitno je oko 2000 radnih mjesta, prenosi Klix.ba.

- Svi su nam privredni subjekti u dolini rijeke Bosne potopljeni, od Natron Hayata, pa do Konzuma, Škafe, DP Marketa, Eurocentra, sve uslužne djelatnosti u gradu, benzinske pumpe, stovarišta, dva hotela - rekao je načelnik Maglaja Mehmed Mustabašić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije