Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kateri Tekakwithu

Prva svetica Indijanka: ‘Molila sam se maloj Kateri i rak je nestao’

trg svetog petra,vatikan,kateri tekakwitha (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/4
23.10.2012.
u 14:43

Mlada Mohikanka živjela je vrlo teško i imala oštećen vid pa su je zvali Tekakwitha, što znači – ona koja se sudara sa stvarima

Više od stotinu godina trebalo je Vatikanu da donese odluku o proglašavanju sveticom jedine američke Indijanke do sada! Katolici su počeli slati peticije u Vatikan 1880. godine, a Kateri Tekakwitha, Mohikanka rođena 1656. godine, proglašena je svetom 21. listopada 2012. godine. Ipak, uvrštavanje među katoličke svece Lili Mohikanke, kako je zovu vjernici, očekuje se, moglo bi imati dobar učinak na odnose između preostalih Indijanaca i ostalih Amerikanaca. Kateri je bila dijete mohikanskog ratnika i zarobljene i posvojene Indijanke katolkinje. Sa samo četiri godine mala je Kateri ostala bez roditelja, koje su pokosile velike boginje, a i njoj su od te bolesti ostali tragovi, ožiljci na licu i oštećen vid.

Mohikanci kanu-Indijanci

Zato je dobila ime Tekakwitha, što znači ‘ona koja se sudara sa stvarima’. Kateri je rođena na području današnje države New York, na južnoj obali rijeke Mohawk, koja se ulijeva u Hudson. Mohikanci su pleme poznato i kao pleme riječnih ili kanu-Indijanaca jer su živjeli uz obje te rijeke, a navodi se da njihovo ime znači vuk. Kad je Kateri imala deset godina, njezino selo razoreno je u napadu Francuza. Kateri se tada s plemenom seli na drugu stranu rijeke i živi u tzv. dugoj kući. Mohikanci su mirovnim sporazumom s Francuzima pristali primiti u svoje selo isusovce.

Pod njihovim utjecajem Kateri odlučuje postati katolkinja, tome se protivi njezin klan, koji joj je već dogovorio i brak. Kad joj je bilo 20 godina, krstila se i odselila u selo u današnjoj Kanadi, gdje su živjeli Indijanci katolici. Tamo je njegovala bolesnike, zavjetovala se na djevičanstvo i počela prakticirati različite oblike žrtvovanja. Među ostalim, to je uključivalo i sate molitve na koljenima, na otvorenom. Razboljela se i umrla kad je imala 24 godine. Nakon njezine smrti, isusovci i drugi tvrdili su da postoje čudesni znakovi, da su njezini ožiljci nestali prije smrti te da vjernici koji se njoj mole – ozdrave.

Nestala rana i rak

U crkvenom postupku dokazani su slučajevi izlječenja, a i stanovnici njezina kraja tvrde da im pomaže.

– Rak maternice nestao mi je kad sam se molila Kateri – kaže 72-godišnja Grace Hammons, a jednom je 39-godišnjaku nestala zagnojena rana s noge. Iz istog kraja već ima svetaca, to su trojica francuskih isusovaca koje su upravo Mohikanci, koje su željeli preobratiti na kršćanstvo, mučili i ubili u 17. stoljeću, deset godina prije nego što je mala Kateri, što je zapravo skraćeno od njezina krsnog imena Catherine, rođena. Neki su Mohikanci danas ponosni na Kateri, drugi ne vjeruju u istinitost priče o njezinu životu.

Komentara 12

ME
Meraxes
14:58 23.10.2012.

21. stoljeće, klanjaju se drvenim totemima.

BO
bonsaj
15:32 23.10.2012.

svako vjeruje u sto vjeruje i ima pravo na to. svega ima u 21.stoljecu..pa cemu se cuditi i ovome

PT
ptica2
14:55 23.10.2012.

Bolji mi je ...."onaj koji pleše s vukovima".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije