Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prošla je prva godina primjene strožih kazni za vozače. Jesu li postali odgovorniji?

Policija je sudovima za 8605 počinjenih prekršaja (80,6 posto) predložila novčanu kaznu koja je potvrđena za njih 2413. Maksimalna potvrđena novčana kazna je 37.200 kuna
09. listopada 2020. u 14:53 10 komentara 788 prikaza
kazna
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama djelomično su pridonijele povećanju sigurnosti prometa na cestama, ali nisu znatno utjecale na promjene ponašanja sudionika u prometu, odnosno na usvajanje pozitivne prometne kulture, jedan je od zaključaka do kojeg je došlo Ravnateljstvo policije nakon analize prve godine dana primjena strožih zakonskih propisa. Veće sankcije za prometne prekršaje utjecale su na smanjenje broja i posljedice prometnih prekršaja u očekivanim razmjerima, no izostalo je, napominju, smanjenje broja smrtno stradalih.

Ilustracija GODINU DANA OD POOŠTRENJA KAZNI Policija otkrila iznos najveće plaćene kazne, a imaju i posebnu poruku za vozače

Najviše kazni za alkohol

Početkom kolovoza 2019. uvedene su strože kazne za počinitelje osam najtežih prekršaja, od prekoračenja dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h i vožnje u suprotnom ili zabranjenom smjeru do namjernog prolaska kroz crveno svjetlo ili vožnje pod utjecajem više od 1,5 promila alkohola u krvi i droga. Tijekom te prve godine primjene sankcionirana su 10.322 počinitelja za 10.675 najtežih prekršaja. Najveći broj prekršaja, 3808, odnosi se na vožnju pod utjecajem alkohola, 3376 na upravljanje vozilom prije stjecanja prava, 1763 na upravljanje vozilom za vrijeme dok je vozaču izrečena mjera zabrane, a 884 vozača odbilo je podvrgnuti se alkotestiranju ili liječničkom pregledu. Od ukupnog broja sankcioniranih počinitelja uhićeno je 3580, odnosno 34,7 posto.

Video: Stiže novi zakon o cestovnom prometu: Uvode se kazne za električne romobile

Policija je sudovima za 8605 počinjenih prekršaja (80,6 posto) predložila novčanu kaznu koja je potvrđena za njih 2413. Maksimalna potvrđena novčana kazna je 37.200 kuna. Za 2070 počinjenih prekršaja (19,4 posto) policija je predložila kaznu zatvora koja je za 813 vozača i potvrđena. – Maksimalne potvrđene kazne zatvora od 30 do 120 dana sudovi su određivali u slučajevima u kojima su počinitelji u pravilu recidivisti, odnosno osobe koje su više puta počinile najteže prekršaje – ističu u Ravnateljstvu policije.

policijski auto OGLUŠIO SE NA SIGNALE Filmska potjera kod Koprivnice: Vozač napravio 11 prekršaja, sad ide u zatvor i mora platiti masnu kaznu

Oduzeto 30 vozila

Privremeno je oduzeto 30 vozila vozačima koji su u razdoblju od tri godine već bili najmanje dva puta pravomoćno kažnjeni za najteže prekršaje. U godinu dana broj prometnih nesreća smanjen je 14,5 posto, a za isto toliko smanjen je i ukupan broj nastradalih osoba. Na žalost, poginulo je 297 osoba, pet ili 1,7% više nego godinu prije. Taj je porast, objašnjavaju u policiji, prije svega rezultat nekoliko prometnih nesreća s više smrtno stradalih osoba. Evidentirano je ukupno 18 prometnih nesreća s poginulima u kojima je poginulo više osoba – 13 s dvije poginule osobe, četiri s tri i jedna s četiri poginula sudionika. Od ukupnog broja prometnih nesreća s poginulima, recidivisti su izazvali njih 8,1 posto. Zakonom je pooštreno i kažnjavanje vozača zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova pa su tako sankcionirana 1392 vozača, od kojih je 536 ostalo bez vozačke dozvole. Izrečene su i 28.392 zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom. 

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
 • Deleted user:

  Za primjenu strogih kazni najvise su doprinijeli ljudi sa izjavama "znas li ti tko sam ja"...(sinovi gradonacelnika,župana,ministara) koji su činili što žele i jos uvijek to čine!!!!!...Tako da se " primjena a strogih kazni" uglavnom primjenjuje na obicnim smrtnicima gdje ... prikaži još! organi "mira" kao hajduci iskacu iz živica i šimšira i kaznjavaju ljude koji žure na posao.....ili sl...!

 • Avatar Ninja1
  Ninja1:

  Treba uzeti u obzir i da je količina prometa u periodu karantene bila drastično manja u odnosu na prosjek pa ipak imamo više poginulih. Prema tome, zaključak za sve tzv. prometne 'stručnjake' - strože kazne nemaju NIKAKAV učinak na smanjenje ... prikaži još! broja proginulih u prometu!

 • prokurator:

  u godinu dana strogih kazni, poginulo je 1,7% više osoba!!!!!!!!!!!!!!! što s ovim narodom nije u redu????? i to najviše ginu mladi... i to je krasan prilog našoj demografiji. čestitke ćaćama koji su dali makine sinovima da se provesele.