Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazneni zakon

Profesori ustraju da zbog klevete novinar ide u zatvor

bosnjakovic
Davor Puklavec/Pixsell
17.01.2011.
u 16:27

Kleveta bi bila svjesno iznošenje neistine o drugome, a za tračanje bi novinar mogao odgovarati (doduše novčano) i u slučaju da piše istinu, a sudac procijeni da ta istina nije bila u javnome interesu

Članovi radne skupine za izmjenu Kaznenog zakona nisu ni za milimetra odstupili od modela po kojem bi izmijenili kaznena djela protiv časti i ugleda. I dalje su pri stavu da novinari za klevetu moraju ići u zatvor, da se pored toga uvede novo kazneno djelo sramoćenja, odnosno ogovaranja ili tračanja te da još postoji djelo uvrede.

Kleveta bi bila svjesno iznošenje neistine o drugome, a za tračanje bi novinar mogao odgovarati (doduše novčano) i u slučaju da piše istinu, a sudac procijeni da ta istina nije bila u javnome interesu.

Da se nije odstupilo od tih ideja, bilo je jasno nakon okruglog stola na kojemu su u ponedjeljak mišljenja razmijenili ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, dio članova radne skupine za izmjenu zakona i novinari.

Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Zdenko Duka upozorio je da ta rješenja nisu dobra, da su na tragu gušenja slobode javne riječi. Posebno je osudio vraćanje zatvorske kazne za klevetu te upozorio da će se taj potez shvatiti kao oblik političkog pritiska na slobodu medija i to uoči ulaska Hrvatske u EU.

Komentara 19

SI
sinaj
16:59 17.01.2011.

Iako sam sve do nedavno bila protiv ove opcije zatvor već samo novčana kazna za klevetu, što dalje vrijeme ide mislim da nam je ovakav zakon sve potrebniji. To je jedini način da se kaže sad je dosta. Ili dokazi i argumenti ili ne seri.

KA
Karla
17:34 17.01.2011.

Nužno nam je potreban takav zakon jer ovo što rade naši \"vrli\" novinari prelazi sve granice! Većina njih su plaćenici - za lovu će napisati sve što želite. Ima takvih i u kulturnim rubrikama. Hvale i napuhavaju neki koncert, izložbu i sl. koji je ispod svakog umjetničkog nivoa, ali dobili su lovu pa odrađuju zadatak. Fuj

1O
1st-opinion
16:37 17.01.2011.

Novinari su se izborili za prava no zaboravili su ODGOVORNOSTI, i trebali bi snositi sankcije za NEISTINE koje publiciraju. PRAVO DA UVIJEK ALI UZ ODGOVORNOST Pravo bez odgovornosti je opasan jednosmijerni put.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije