Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
test iz hrvatskog

Pročitajte što je učenicima bilo najteže na ispitu državne mature

'04.04.2011., X gimnazija, Klaiceva 7, Zagreb - Zapocela je drzavna matura. Prvi ispit je esej iz hrvatskog jezika, osnovna i visa razina. Ucenici ispred desete gimnazije nakon ispita puni su dojmova.
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
31.05.2013.
u 19:55

Na klupama mora biti osobna isprava, a koriste li se maramicama, učenici ih moraju izvaditi iz omota

Unatoč organizacijskom propustu koji se dogodio ovog utorka iz ispita hrvatskog jezika na državnoj maturi, učenici dviju gimnazija II. i VII. uglavnom su zadovoljni načinom na koji je proveden.

Ništa bez osobne

Podijeljeni su oko težine ispita, no složni da je prepisivanje nemoguće jer za trajanja ispita na klupama moraju imati identifikacijsku ispravu – osobnu iskaznicu ili putovnicu – dvije kemijske olovke, a koriste li se rupčićima, oni također moraju biti na stolu i izvan omota, dok flaširana vode mora biti bez etikete. Ništa se ne prepušta slučaju, govore maturanti.

– U usporedbi s pitanjima iz proteklih godina, ovaj je ispit bio teži. Najgori mi je zadatak bilo spajanje stihova s autorima, a bilo je nekoliko zeznutih gramatičkih pitanja. Nismo mogli prepisivati, toga u našoj školi nema, iako smo čuli da u nekima profesori pomažu učenicima – kaže maturant Luka Šonjić iz II. gimnazije, koji je pisao A razinu.

Slično misli i njegov prijatelj Ivan Pavičić, kojeg loša organizacija ispita početkom tjedna nije omela ni izazvala stres.

– Nisam učio nakon ponedjeljka jer što sam dosad naučio, to je bilo to. Nisam ni ponavljao. Pisao sam težu razinu, a posebno mi je teško bilo odrediti autore, odnosno djela prema razdobljima. Za nekoliko autora nisam ni čuo, no na sreću bilo ih je malo – kaže maturant.

Najmanje su se nervirali đaaci kojima hrvatski nije presudan za upis na fakultet.

– Pisao sam B razinu i bilo je prilično jednostavno i bez stresa jer mi je važno proći ispit. A sigurno hoću. Želim upisati studij strojarstva – kazao je Marko Tolić, učenik VII. gimnazije.

Jednom u životu

Zadovoljna ispitima, ali ne posve i vlastitim angažmanom, bila je Hana Ries iz II. gimnazije.

– Zadovoljna sam iako mislim da sam mogla i trebala više učiti i bolje napisati. Matura se ipak polaže jednom u životu. Proteklih sam godina dosta vježbala, rješavala maturalna pitanja pa, uspoređujući ih, mislim da su ovogodišnja bila puno teža. Zadovoljna sam i organizacijom jer su nam profesori tijek mature objasnili unaprijed – govori. 

>> Nastavnici kolegama: Ne sudjeluju u namjernoj sabotaži mature

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije