Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ključni koraci

Prioritetne skupine: Države moraju odrediti koga će prvog cijepiti

Cjepivo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
16.10.2020.
u 18:31

EK objavio popis ključnih koraka za uvođenje cjepiva protiv COVID-19 koje se očekuje na proljeće; zasad najvažnije ostaju mjere pranja ruku, socijalne distance i nošenja maske.

Dok diljem Europe raste broj novozaraženih, a države ponovno uvode ograničene lockdown-režime zatvaranja društvenog života zbog koronavirusa, šefovi država i vlada na summitu EU u Bruxellesu razgovarali su o trenutačnoj epidemiološkoj situaciji, ali i o tome kako bi se moglo unutar EU podijeliti cjepivo, jednom kad bude pronađeno, potvrđeno i pušteno u masovnu proizvodnju. Europska je komisija jučer objavila i svoj popis ključnih koraka za uvođenje cjepiva protiv COVID-19.

Važna i logistika

U zaključcima Europskog vijeća, koje su premijeri i predsjednici sinoć planirali usvojiti, a u čiji smo nacrt unaprijed imali uvid, spominje se potreba stvaranja “poštenog i povoljnog pristupa cjepivima”. A Komisija već sad preporučuje državama članicama da planiraju koje prioritetne skupine najprije žele cijepiti protiv COVID-19, jednom kad cjepivo stigne.

Primjerice, to mogu biti osobe starije od 60 godina, zdravstveni i djelatnici u domovima za starije, osobe koje su posebno ugrožene zbog svog zdravstvenog stanja, radnici u ključnim sektorima za ekonomiju… Do pojave cjepiva, koje se prema nekim svjetskim procjenama očekuje do proljeća, najvažnije ostaju mjere suzbijanja širenja virusa poput držanja socijalne distance, redovitog pranja ruku i maski na licu. 

– Sigurno i učinkovito cjepivo naša je najizglednija mogućnost da pobijedimo koronavirus i vratimo se normalnom životu. Predano smo radili na sklapanju ugovora s farmaceutskim poduzećima i osiguravanju doza budućeg cjepiva. Sada se moramo pobrinuti da budemo potpuno spremni za uvođenje cjepiva kad se ono pronađe – poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Ne samo da države trebaju biti spremne u smislu kapaciteta nadležnih stručnih službi, što uključuje i kvalificiranu radnu snagu za provođenje cijepljenja, ali i logistička rješenja za skladištenje i prijevoz. Strategija se planira već sada i zbog toga što građani trebaju steći povjerenje u učinkovitost cijepljenja protiv novog koronavirusa.

– Kada i ako se pronađe sigurno i učinkovito cjepivo, moramo biti spremni uvesti ga u što kraćem roku, za što je potrebno steći povjerenje građana u njegovu sigurnost i učinkovitost. Cjepiva sama po sebi neće spasiti živote, ali cijepljenje hoće – poručila je europska povjerenica za zdravlje Stella Kyriakides.

Broj novooboljelih od COVID-19 i dalje raste u većini europskih zemalja. Nakon “ograničenog lockdowna” koji je uvela Nizozemska, i nešto strožeg zatvaranja koje je uvela Češka (gdje ponovo ne rade škole i fakulteti, samo rade vrtići), Francuska je uvela izvanredno stanje, što je vladi dalo ovlasti da proglasi policijski sat od 21 do 6 ujutro u Parizu i još osam gradova, ukupno za 20-ak milijuna ljudi. Strože mjere, koje praktički zatvaraju sav noćni život, proglašene su i za London.

Poljski premijer u karanteni

Poljski premijer Mateusz Morawiecki propušta summit lidera EU jer je morao u samoizolaciju nakon što je jedan njegov tjelohranitelj potvrđen kao pozitivan na COVID-19. Morawiecki je prenio ovlasti zastupanja Poljske u Europskom vijeću na češkog premijera Andreja Babiša. Drugi val koronavirusa, koji se širi Europom, mogao bi stvoriti novi osjećaj žurnosti u još nedovršenim pregovorima o fondu za oporavak EU od koronavirusa i novom sedmogodišnjem proračunu Unije.

Pregovori, naime, još nisu dovršeni između država članica u Vijeću s jedne i Europskog parlamenta s druge strane. Među temama na dnevnom redu Europskog vijeća je i Brexit, oko kojeg nema pomaka u pregovorima o budućem odnosu Ujedinjene Kraljevine i Europske unije, unatoč tome što je jučerašnji datum bio ljetos označen kao krajnji rok do kojega se računalo da treba postići politički dogovor u tim pregovorima. Oko Brexita i dalje objema stranama prijeti štetan scenarij kaotičnih, neuređenih odnosa nakon 1. siječnja, kada istječe prijelazno razdoblje.  

VIDEO: Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati?

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
18:56 16.10.2020.

Predlažem neka cijepe svoje gospođe majke.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
19:14 16.10.2020.

Da mi se pretvorit u muhu pa da im uđem u taj stožer, doletim na luster i bacim uho samo da čujem kako poklonici sotone smišljaju prijevare da zagorčaju život ovom napaćenom narodu.

ZM
zeljko.mikacic
19:17 16.10.2020.

odmah cijepiti predsjednika sabora. bez njega se ne može. a zatim sve ove divne političare na čelu s premijerom. a šljakeri ? češnjak i rakija. rakija obavezno "brlja ". pozdrav narode iz blindiranog auta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije