Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brodski osnovnoškolci

Prikupili 1400 plastičnih boca i posvojili dva dupina

Foto: Vedran Balen
1/3
19.05.2014.
u 09:22

U nadi kako će ova humanitarna akcija pridonijeti poboljšanju životnih uvjeta oboljelih od leukemije i limfoma, pozvali su i sve druge škole koje još ne sudjeluju u humanitarnoj akciji da se uključe

Učenici brodske Osnovne škole Dragutina Tadijanovića posvojili su dva dupina. Mali Brođani svojim su projektom pokazali veliku ekološku svijest i već treću godinu zaredom pomogli ugroženim životinjama u Hrvatskoj. Nakon posvojenog orla Rikija i dva šišmiša iz parkova prirode Kopački rit i Veternica, ove su školske godine u sklopu ekološke akcije prikupili oko 1400 plastičnih boca u samo dva i pol mjeseca. Među osam ponuđenih, odlučili su se na posvajanje dupina Jopa i Boe.

Tim su dali svoj doprinos Jadranskom projektu zaštite dobrih dupina, koji obitavaju u cresko-lošinjskom arhipelagu. - Ponosna sam na svoje učenike koji su čišćenjem okoliša od plastičnih boca i uplatom novca dobivenog od njihove prodaje pomogli očuvanju okoliša u kojem žive dupini – kaže Brankica Radonić, prof. biologije i kemije. Uz posvajanje tri različite vrste zaštićenih životinja, školarci su se pobliže upoznali s njihovim staništima i načinom života. Svojom akcijom oni su pridonijeli podizanju svijesti  javnosti o potrebi zaštite svih morskih životinja i njihova prirodnog okoliša. Najviše boca, oko 700, prikupila je Katarina Kožul iz 6.a, koja se i u prethodnim akcijama pokazala kao jedna od najmarljivijih.

Time je stekla pravo posvajanja Boe, ženke iz akvatorija otoka Visa. - Boa mi se svidjela zato što je to ženka koja vodi brigu o svom mladuncu, a specifična je po tome što diše na usta. Znanstvenici su primijetili da ona svaki put kada izroni otvori usta i tako diše, što mi je jako zanimljivo – kaže Katarina. Drugi posvojeni dupin je mladi i razigrani mladunac Jop, poseban po tome što ima zakržljalu leđnu peraju nalik grbici. Kao i svake godine, učenici će biti nagrađeni posebnim priznanjima za sudjelovanje u projektu. Kroz tri protekle godine reciklirali su oko 5000 plastičnih boca, a ove godine uključili su se i u prikupljanje plastičnih čepova za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma u sklopu projekta "Plastičnim čepovima do skupih lijekova". U nadi kako će ova humanitarna akcija pridonijeti poboljšanju životnih uvjeta oboljelih od leukemije i limfoma, pozvali su i sve druge škole koje još ne sudjeluju u humanitarnoj akciji da se uključe.

>> Uginuli dupini imali su ozljede bubnjića koje uzrokuje buka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije