Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prijevoznici blokirali prometnice: Dosta nam je, ministarstvo se oglušilo na sve molbe

Dosta im je čekanja na dva granična prijelaza i ignoriranja države
26. listopada 2020. u 13:18 2 komentara 189 prikaza
Zagreb: Udruga cestovnih prijevoznika održala konferenciju za medije
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Dio cestovnih prijevoznika je "na aparatima", a današnji prosvjed organiziran je zbog teške situacije prijevoznika iz središnje i istočne Hrvatske kojima su na raspolaganju samo dva granična prijelaza, rekao je u ponedjeljak predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Dragutin Kranjčec.

Rijeka: Prosvjedna vožnja povremenih prijevoznika GLAS PODUZETNIKA Prijevoznici putnika smatraju da ih je Vlada prevarila

U izjavi za Hinu po okončanju prosvjeda, istaknuo je da je ta akcija tijekom koje su u ponedjeljak ujutro i prije podne prijevoznici blokirali neke zagrebačke prometnice, posljedica ignoriranja i oglušivanja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na njihove probleme.

"Današnji prosvjed bio je planiran još za proljeće, ali su nas u ministarstvu uvjeravali da će se pozabaviti rješenjem našeg problema. No, oglušili su se na sve naše zahtjeve i molbe, slali smo im milijun dopisa i na sve su se oglušili", naveo je Kranjčec.

 

Ujedno se ispričao Zagrepčanima koji su jutros zbog prosvjeda kasnili na posao.

Kao najveći problem prijevoznika istaknuo je graničnu regulaciju, s obzirom da gotovo četvrtina prijevoznika iz cijele Hrvatske odnosno oni iz središnjih i istočnih dijelova zemlje, mogu koristiti samo dva granična prijelaza - Breganu i Macelj. 

"Tamo se stvaraju ogromne gužve, naši vozači na prijelaz granice čekaju od šest do deset sati. Jesmo li mi manje vrijedni ljudi?", pita Kranjčec. Ističe, međutim, da su za taj režim krivi Slovenci, ali kaže da je to trebalo riješiti politički putem. 

Milanović sastanak s predsjednikom Udruga Glas poduzetnika predstavila svoj program Milanoviću

Dodaje da ga je ministar prometa Oleg Butković zvao u subotu ne bi li ga nagovorio na odustanak od prosvjeda. 

Prijevoznike uz ostalo "peče" i što moraju plaćati obvezno članstvo u komorama, a posebno Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori, institucijama od kojih, navodi Kranjčec, nemaju nikakve koristi.

"Kakva smo mi demokracija kada nas se prisiljava da plaćamo takvim komorama?", pita predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika. 

Zagreb: Udruga cestovnih prijevoznika održala konferenciju za medije
1 / 7
26.10.2020., Zagreb - Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika i udruga Glas poduzetnika odrzali su konferenciju za medije ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u ulici Prisavlje. Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Zadovoljan je što prijevoznici iz svih dijelova Hrvatske pokazali solidarnost sa svojim kontinentalnim kolegama, pa su recimo na prosvjedima u Zagrebu sudjelovali i prijevoznici iz Istre i Dalmacije.  

"Puno prijevoznika je 'na respiratoru', posla je sve manje, korona je donijela svoje. Za vrijeme prvog lockdowna radili smo s 15-ak posto kapaciteta, sada je bolje, ali pitanje je što donosi sutra", zaključio je Kranjčec. 

Predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas istaknuo je kako je krajnje vrijeme da Vlada prihvati razumne prijedloge hrvatskih prijevoznika. 

"Vlada treba napraviti sve da prijevoznici ne čekaju danima za prijelaz na graničnim prijelazima. Naglašavam da je cijeli sustav prereguliran, da je nemoguće plaćati sve nebulozne parafiskalne namete i vrijeme je da se i glas prijevoznika čuje", rekao je Bujas.  

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • Avatar Hrvatski Idol i Vođa
    Hrvatski Idol i Vođa:

    Prijevoznici blokirali prometnice: Dosta nam je da imamo Hrvatsku, ministarstvo se oglušilo na sve molbe i šalju nas da potražimo spašenje, bolji život i karijeru kamiondžija u Belfastu ili Dublinu.