Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISKUSTVO IZ HRVATSKE

Prije skoka s ruba svemira Felix je skakao u jamu Mamet na Velebitu

felix baumgartner
Privatni album
16.10.2012.
u 12:00

Felix Baumgartner “skinuo” je još jedan rekord, i to u Hrvatskoj! Prvi je i zasad jedini skakač koji je s padobranom skočio u 200 metara duboku jamu Mamet na Velebitu.

Godinama prije nego što je skočio s ruba svemira i postao poznat diljem svijeta, Felix Baumgartner “skinuo” je još jedan rekord, i to u Hrvatskoj! Prvi je i zasad jedini skakač koji je s padobranom skočio u 200 metara duboku jamu Mamet na Velebitu. Za ovaj je pothvat izveden 2004. Baumgartner surađivao s hrvatskim GSS-om i hrvatskim planinarima i speleolozima, među njima i s dr. Darkom Bakšićem.

– Pripreme su trajale više od godinu dana, a Felix je više puta posjetio Velebit kako bi se upoznao s onim što ga očekuje. Kada je vidio kakvi su uvjeti u jami, kada je vidio da ima samo desetak kvadratnih metara prostora za doskok jer je dno Mameta zapravo kosina, počeo je trenirati skačući iz balona sa 200 metara visine – kaže Bakšić. Veliki problem predstavljalo je i oštro kamenje te specifičan oblik jame, zbog čega Felix nije mogao skočiti “ravno u dno”, već je morao manevrirati u zraku i mijenjati putanju skoka. Na hrvatskom je dijelu tima bila priprema cijele logistike.

– Pronašli smo najpogodnije mjesto za doskok, označili ga bakljama. U blizini je stajao i helikopter da ga preveze u bolnicu u slučaju da strada. Kada smo ga pitali što mu je prihvatljiva ozljeda, rekao je da nema problema ako slomi nogu, na tako nešto računa kao sasvim prihvatljivu ozljedu – kaže Bakšić.

Skok je izveden 29. rujna 2004., a trajao je ukupno 10 sekundi. Baumgartner je imao 7,5 sekundi slobodnog pada te je na 140 metara dubine otvorio padobran, a u procjeni pravog vremena pomogao mu je i MP3 player koji je imao sa sobom.

>>Novi rekord: Felixa na YouTubeu gledalo više od 8 mil. ljudi

>>Neustrašivi Felix: Najviše sam se bojao da će mi ispasti oči

Komentara 7

JU
junik
12:29 16.10.2012.

a jeste brzi!

LP
Lebron Petrovic
13:22 16.10.2012.

Ajme meni koja budala je kopala tako dubok bunar, a vode nigdje !

AU
autoritet
13:18 16.10.2012.

Lud čo'ek

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije