Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZADAR

Prije dolaska ovamo život mi uopće nije imao smisla

Clanovi ROTO centra
Dino Stanin/Pixsell
26.02.2010.
u 15:50

Članovi Reta svakodnevno se druže i savjetuju mlade koji imaju problema, ali se žale na slab odaziv Zadrana

Prije nego što sam ušao u Reto centar bio sam posve bezvoljan, život mi nije imao smisla. Nisam tada ni sanjao kako ću nakon devet godina u Retu biti sposoban pomoći drugome svojim djelom ili savjetom – kazao nam je Zoran, jedan od liječenih ovisnika kojega smo susreli u Reto centru u Zadru, a u kojemu je trenutačno devet mladića.

Za razliku od komuna za liječenje ovisnika, Reto centar je zajednica poluotvorena tipa u kojoj njegovi članovi svakodnevno kontaktiraju s građanima i to odvozeći od njih stari namještaj i druge stvari, čisteći im stanove i ostale prostore, obavljajući usluge selidbe te prodajući rabljeni namještaj u svojoj trgovini na zadarskome predjelu Belafuža.

Cijena po dogovoru
– Ljudi nas stalno zovu jer se žele riješiti starog namještaja, a kada dođemo u njihov stan, procijenimo odgovara li nam za prodaju u našoj trgovini. Ako je namještaj loše kvalitete i dizajna ili je uništen i razbijen, ne možemo ga preuzeti za našu trgovinu, no ljudima ponudimo da nam plate da ga odvezemo jer Čistoća naplaćuje odlaganje stvari na deponij – objasnio je Boris te dodao kako u trgovini Reto centra rabljeni kauči prodaju po 400-500 kuna, fotelje po 200 kuna, ali i da se o cijeni svakog komada namještaja može posebno dogovarati.

– Evo, prije nekoliko dana u trgovini našeg centra u Splitu jednoj smo gospođi darovali ogledalo – pohvalio se Zoran, koji kaže da u trgovinu Reto centra u Kaštelima mnogi građani dolaze svakodnevno kako bi ih obišli, porazgovarali te čak pronašli ondje utjehu.

Uskoro i info centar
– Moji roditelji isprva nisu bili zadovoljni što sam se priključio Retu te su mi govorili da to ne može biti moj pravi život, ali sada su iznimno zadovoljni sa mnom te odlukama koje donosim – kazao je Zoran te dodao kako članovi zadarskog Reto centra svako predvečerje odlaze na frekventna mjesta u tom gradu kako bi popričali s građanima i podijelili im svoj promidžbeni materijal.

– Prilaze nam mladići i roditelji i govore o svojim teškoćama, o problemima s ovisnošću o teškim drogama, ali i cigaretama i alkoholu. Puno puta nas ovisnici koji su došli pred zid nazovu telefonom ili dođu u našu kuću u Briševu pokraj Zadra kako bismo im pomogli. Nažalost, ostaju samo kratko i ponovno se vrate na ulicu – naglasio je Zoran te dodao kako je odaziv Zadrana u Reto centar zabrinjavajuće slab.

Ipak, pohvalio je Grad Zadar, koji im je dao na korištenje prostor na Voštarnici, u kojemu će uskoro otvoriti malu trgovinu namještaja i info centar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije