Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štetan ribolov

Prijatelji životinja traže zabranu koćarenja u Jadranu

Rogoznica: Koče privezane u luci
Dusko Jaramaz/PIXSELL
26.05.2022.
u 07:21

Svake godine koćarenjem se oslobađa jedna gigatona ugljika iz morskoga dna, što uzrokuje kiselost mora koje nepovoljno utječe na produktivnost i biološku raznolikost vrsta – priopćili su.

Prijatelji životinja zatražili su od mjerodavnih institucija, znanstvenika, udruga te građana da podrže hitnu i potpunu zabranu koćarenja u Jadranskome moru. Prema prijedlogu Pravilnika o izdavanju odobrenja za obavljanje gospodarskog ribolova na moru pridnenom povlačnom mrežom – koćom, koji je u javnoj raspravi do 2. lipnja, odobrenja za koćarenje produljila bi se do 1. ožujka 2024., što Prijatelji životinja smatraju iznimno štetnim.

– Glavni tajnik UN-a još je 2006. upozorio da je 95% štete na morskom ekosustavu diljem svijeta prouzročeno upravo pridnenim povlačnim mrežama – koćama, koje uništavaju morsko dno, utječu na globalno zagrijavanje, zagađuju planet i svakodnevno ubijaju stotine tisuća morskih životinja – ističu te upozoravaju da je 80% dna Jadranskog mora uništeno koćarenjem

. – Još jedan šokantan podatak je da pridneno koćarenje ispušta istu količinu ugljikova dioksida kao cijela zrakoplovna industrija. Hrvatska je među 10 zemalja svijeta čije flote ispuštaju najviše štetnih plinova te je jedna od EU zemalja koje su zato pod najvećim negativnim utjecajem klimatskih promjena. Svake godine koćarenjem se oslobađa jedna gigatona ugljika iz morskoga dna, što uzrokuje kiselost mora koje nepovoljno utječe na produktivnost i biološku raznolikost vrsta – priopćili su.

Tvrde da zakonska regulativa korištenja pridnenih koća ne daje rezultate jer mnogi ribari love u područjima i u vremenu u kojemu one nisu uopće dopuštene, kao i u zaštićenim morskim područjima.

VIDEO: Tuča u Međimurju

Komentara 1

TA
Tarantula
08:27 26.05.2022.

Zašto se prijatelji životinja ne zauzimaju za prava komaraca? Nisam nigdje vidio da prosvjeduju protiv ubijanja kormaraca? Komarci barem imaju našu krv za razliku od ribe!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije