Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Prijatelji životinja: Svaki peti pas nije cijepljen protiv bjesnoće

Dakle, dok jedni cijepe svoje pse i prekomjerno, drugi svojega psa nikad nisu niti odveli veterinaru čineći tako veliku štetu i ljudima i životinjama - ističu u udruzi u povodu Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće koji se obilježava 28. rujna.
25. rujna 2020. u 11:04 1 komentara 199 prikaza
psi
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL/Ilustracija

Udruga Prijatelji životinja upozorila je na velik broj pasa koji nisu nikad cijepljeni, iako je cijepljenje protiv bjesnoće obavezno, isto kao i označavanje mikročipom. Zakonom o zaštiti životinja iz 2017. godine propisano je da gradovi i općine moraju organizirati i provesti kontrolu mikročipiranja pasa na svojem području i obići sva kućanstva i provjeriti jesu li svi psi označeni mikročipom. - Prema dostupnim podacima Mreže za zaštitu životinja, u Hrvatskoj je i do 20 posto neoznačenih i necijepljenih pasa, što je poražavajuće.

FINLAND-HELSINKI-COVID-19-SNIFFER DOG OPCIJU RAZMATRAJU I DRUGE ZEMLJE Finska od danas u borbi protiv koronavirusa koristi pse: Za 'pseći' test potrebno je 10 sekundi

S druge strane, skrbnici pasa koji savjesno cijepe svoje pse čine to svake godine kako to nalažu propisi, iako prema preporuci proizvođača cjepiva i WSAVA, vodeće svjetske organizacije koja okuplja veterinare male prakse, pse treba samo prva dva puta cijepiti svake godine, a nakon toga onoliko koliko navode proizvođači cjepiva, koji jamče imunost najmanje dvije, pa čak i tri godine.

Psić u parku Njemačka uvodi obvezu Prijatelji životinja pozdravili najavu obvezne šetnje pasa

Dakle, dok jedni cijepe svoje pse i prekomjerno, drugi svojega psa nikad nisu niti odveli veterinaru čineći tako veliku štetu i ljudima i životinjama - ističu u udruzi u povodu Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće koji se obilježava 28. rujna. Kazna za nemikročipiranje i necijepljenje psa je 6000 kuna. 

Coronavirus - Traffic control Neustrelitz
NISU NIŠTA PRIMJETILI
Policija na autocesti zaustavila oca i sina: U nevjerici su gledali u stražnje sjedalo
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • gable:

    Nikad se ne cjepi Prekomjero. Cjepi se samo kad se cjepiti mora. Ali nazalost za to nemaju neki novaca. Po kaficima sjediti i ispijati kave to se moze. Zalosno za te jadne zivotinjice.