Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenje

Prijatelji životinja: Svaki peti pas nije cijepljen protiv bjesnoće

psi
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL/Ilustracija
25.09.2020.
u 11:04

Dakle, dok jedni cijepe svoje pse i prekomjerno, drugi svojega psa nikad nisu niti odveli veterinaru čineći tako veliku štetu i ljudima i životinjama - ističu u udruzi u povodu Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće koji se obilježava 28. rujna.

Udruga Prijatelji životinja upozorila je na velik broj pasa koji nisu nikad cijepljeni, iako je cijepljenje protiv bjesnoće obavezno, isto kao i označavanje mikročipom. Zakonom o zaštiti životinja iz 2017. godine propisano je da gradovi i općine moraju organizirati i provesti kontrolu mikročipiranja pasa na svojem području i obići sva kućanstva i provjeriti jesu li svi psi označeni mikročipom. - Prema dostupnim podacima Mreže za zaštitu životinja, u Hrvatskoj je i do 20 posto neoznačenih i necijepljenih pasa, što je poražavajuće.

S druge strane, skrbnici pasa koji savjesno cijepe svoje pse čine to svake godine kako to nalažu propisi, iako prema preporuci proizvođača cjepiva i WSAVA, vodeće svjetske organizacije koja okuplja veterinare male prakse, pse treba samo prva dva puta cijepiti svake godine, a nakon toga onoliko koliko navode proizvođači cjepiva, koji jamče imunost najmanje dvije, pa čak i tri godine.

Dakle, dok jedni cijepe svoje pse i prekomjerno, drugi svojega psa nikad nisu niti odveli veterinaru čineći tako veliku štetu i ljudima i životinjama - ističu u udruzi u povodu Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće koji se obilježava 28. rujna. Kazna za nemikročipiranje i necijepljenje psa je 6000 kuna. 

Ključne riječi

Komentara 1

EB
EBERT
19:02 25.09.2020.

Nikad se ne cjepi Prekomjero. Cjepi se samo kad se cjepiti mora. Ali nazalost za to nemaju neki novaca. Po kaficima sjediti i ispijati kave to se moze. Zalosno za te jadne zivotinjice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije