Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPĆE MJERE ZAŠTITE

Preporuka ministarstva i HZJZ-a školama i vrtićima: Kada treba nadzor, a kada izolacija

Karantena u klinici Fran Mihaljević
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/14
26.02.2020.
u 15:49

Nastava i provođenje školskog kurikuluma trebaju se odvijati prema planu. Ministarstvo znanosti i obrazovanja kontinuirano prati situaciju i pravovremeno će izviještavati o eventualnim novim okolnostima i mjerama

Ministarstvo znanosti i obrazovanja svim dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima i osnivačima proslijedilo je preporuke postupanja koje je izradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

U uputi Ministarstva odgojno-obrazovnim ustanovima stoji kako su na snazi preventivne mjere koje uključuju zdravstveni nadzor za osobe koje su boravile u kontinentalnoj Kini (isključuje se Makau, Hong Kong i Taiwan), Južnoj Koreji i dviju pokrajina u Italiji – Lombardija i Veneto. 

Za osobe koje su unazad 14 dana boravile boravile u navedenim područjima provodi se u trajanju od 14 dana od napuštanja zahvaćenih područja aktivni zdravstveni nadzor (javljanje zdravstvenog stanja teritorijalno nadležnom epidemiologu prema adresi stanovanja/boravka) ili samoizolacija na temelju rješenja graničnog sanitarnog inspektora o podvrgavanju zdravstvenom nadzoru radi praćenja pojave simptoma respiratorne bolesti.

VIDEO Ivan Đikić: Evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa

Aktivni zdravstveni nadzor nad zdravom djecom i učenicima koji dolaze iz zahvaćenih područja, a koji u anamnezi ne navode bliski kontakt s oboljelima provodi se isključivo u samoizolaciji. Ako su bili u bliskom kontaktu s oboljelima, još uvijek trebaju biti u samoizolaciji, ali u njoj bi trebali boraviti sami. 

Djecu i učenike koji imaju neki od respiratornih simptoma treba tretirati kao zaražene osobe dok zaraza ne isključi mikrobiološkom obradom, što znači da je neophodna hospitalizacija u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi

Do daljnjega je neophodno odgoditi sve organizirane odlaske djece i učenika u zahvaćena područja, kao i organizirane susrete (primjerice sportska natjecanja) s djecom i učenicima koja dolaze iz zahvaćenih područja. 

Opće mjere zaštite

U svim prostorima u kojima se odvija nastava i boravak djece nužno je osigurati mogućnost pranja ruku sa sapunom i tekućom vodom te sušenje ruku jednokratnim ručnicima ili sušilicama sa cirkulirajućim zrakom ili korištenje dezinficijensa na bazi alkohola, 

Učenici i djeca koja imaju neki od simptoma zaraze ne bi trebali ići u školu ili u predškolsku ustanovu. Potrebno je izbjegavajti bliski kontakt s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, odnosno koji imaju najmanje jedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah.

GALERIJA Karantena u klinici Fran Mihaljević

Karantena u klinici Fran Mihaljević
1/14

Tema: koronavirus 

Komentara 1

LU
lupiga
16:58 26.02.2020.

Sušenje u sušilici za ruke? Bravo... Gdje ćeš boljeg aerosola od toga, još u kombinaciji s jeftinim sapunom i hladnom vodom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije