Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O sudbini izbačenih odlučit će Glavni odbor

Konačni obračun odgođen, nova isključenje u SDP-u neizbježna

Zagreb: Izjave članova SDP-a prije sjednice Predsjedništva i Kluba zastupnika
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/3
21.09.2021.
u 22:34

Neslužbeno se čuje da bi se Glavni odbor trebao održati 2. listopada

O sudbini četvero isključenih saborskih zastupnika iz SDP-a- Rajku Ostojiću, Nikši Vukasu, Marini Bilić Opačak i Zvani Brumniću, odnosno njihovom statusu u saborskom Klubu zastupnika SDP-a odlučivati će na kraju Glavni odbor SDP-a. Ovim manevrom koji je danas izveo predsjednik SDP-a Peđa Grbin kupljeno je još malo vremena prije konačnog raspleta dramatične situacije u SDP-u, ali se i jasno pokazalo da Peđa Grbin nema nikakvu namjeru „podići ručnu“ što su zadnjih dana tražili neki ugledniji SDP-ovci već da mu je namjera osnažiti svoju odluku da izbačeni ne mogu biti članovi Kluba i odlukom Glavnog odbora. A to znači i dodatni argument za nova isključenja svih onih u Klubu koji budu protiv takve odluke.

- Očito postoji problem, odluku mora donijeti najviše tijelo stranke Glavni odbor. Idućih dana ćemo pripremiti prijedloge zaključka za Glavni odbor i kroz desetak dana će Glavni odbor donijeti odluku kako nas izvući iz škripca u kojem smo se našli. Stanje u SDP-u koje danima zabavlja hrvatsku javnost mora prestati. Kada druga tijela ne mogu naći suradnju, ovo mora na Glavni odbor i ako treba donijeti i radikalne, teške odluke, to ćemo napraviti - kazao je nakon sjednice vodstva predsjednik stranke Grbin. Dodao je i kako će prijedlozi za Glavni odbor ići u smjeru da će predložiti podršku svemu onome što je Predsjedništvo do sada radio, a sastavit će ih radna skupina u kojoj će biti sam Grbin, četvero potpredsjednika stranke, politička tajnica SDP-a te predsjednica Glavnog odbora SDP-a.

21.9.2021., Zagreb - Dolazak clanova SDP-a na sjednicu Kluba zastupnika i sjednicu Predsjednistva. Photo: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

- Kao predsjednik imam neke ovlasti, ali ne sve. Nisam diktator i nemam diktatorske ovlasti, nemam ovlasti donijeti sam neke odluke. Da imam, učinio bih to već - kazao je Grbin na pitanje zašto nije došlo do konkretnog zaključka.

Ovakvoj odluci Predsjedništva SDP-a prethodila je još jedna sjednica Kluba zastupnika održana dva sata ranije, a na kojoj se vidjelo u kojem smjeru vodstvo zapravo i misli ići. Bilo je to vidljivo iz izjave predsjednika stranke Grbina nakon sjednice Kluba kada je kazao da se glasalo o dva prijedloga.

Prvi prijedlog, koji je nazvao razumnim, bio je, rekao je Grbin, da se odluka o sudbini članstva u Klubu prepusti Glavnom odboru, a drugi prijedlog bio je da se nekog (četvero izbačenih iz SDP-a) isključi iz Kluba, a koji je po Grbinu i dijelu članova Kluba bio nestatutaran, jer smatraju da su isključeni iz stranke ionako prestali biti članovi Kluba onog trenutka kada su izbačeni iz SDP-a pa ih se u tom slučaju niti ne može izbacivati iz Kluba.

Iako se donošenje takvih odluka nekima učinilo kao Grbinov poraz ili reteriranje rasplet događaja daleko je od toga. Pogotovo ukoliko su informacije da Grbin i dalje uživa potporu Glavnog odbora točne. Kako će se to sve skupa odraziti za SDP i rejting stranke potpuno je drugo pitanje, ali tijek događaja, pogotovo dobije li potporu i Glavnog odbora 2. listopada znak je da SDP uskoro očekuju nova isključenja. Jer dobije li Grbin na Odboru potporu za svoje odluke, biti će mu to dodatni argument za isključenja svih onih koji se ne žele pridržavati stranačkih odluka.

Nema sumnje da u ovom trenutku kreće lobiranje među svim članovima Glavnog odbora. Ono što se već sada može pretpostaviti je da će protiv te odluke sigurno biti dio članova iz Primorsko-goranske županije, dio zagrebačkih SDP-ovaca u Odboru, dio zadarskih,… No „Grbinovih“ bi ipak moglo biti više, kažu izvori s terene osim ukoliko u „međuvremenu nije nekog izgubio. Naime, zna se da su sve dosadašnje odluke vodstva stranke prolazile na Glavnom odboru.

Pitanje je i hoće li 18 zastupnika, koliko ih je trenutno u Klubu protiv isključenja četvorke iz Kluba ostati kompaktno i složno ili će se u međuvremenu netko od njih ipak predomisliti i odlučiti poštivati odluku vodstva, možda i Glavnog odbora. Grbinovi „protivnici“ u Klubu večeras su tvrdili kako nema šansi da se to dogodi i da su oni itekako složni i da će takvi i ostati.

 -Želim razgovarati s kolegicama i kolegama iz Kluba koji će omogućiti funkcioniranje stranke i zastupanje interesa građana koji su nas birali. Sve teže vjerujem da će se sve riješiti kompromisom - poručio je Grbin iz čega je jasno da će razgovora i pregovora sa zastupnicima biti još. Ali i da nije totalni optimist.

Video: Zvane Brumnić nakon isključenja iz SDP-a: Grbin sve ovo radi zbog skrivanja vlastite nesposobnosti

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar drot kefa
drot kefa
22:32 21.09.2021.

Na vrh glave ste mi se popeli i Vi i vaš Glavni odbor i Vaše Predsjedništvo vaše jalove rasprave sastančenja ta jeftina nadmudrivanja. Dajte se već jednom raspustite postali ste naporni i marginalni.

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
21:50 21.09.2021.

Grbi broji posljednje dane ovih klaunova.

MA
MarasG
05:57 22.09.2021.

Crtanje svastike u Splitu,izmisljanje afera pojedincima,uvodjenje zakona koji drzavi nanose enornmu stetu,pljackanje i prikrivanje pojedinaca iz svojih redova,podmetanja pojedincima kako bi ih se diskreditiralo,masovno uhljebljivanje,protudrzavno djelovanje...plakanje pred kamerama istaknutih pojedinaca i uz to laganje javnosti... Drugarice i drugovi od vase propasti drzava samo moze profitirati zato... pustamo vodu i odlazite za uvijek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije