Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boravak u Vukovaru

Predsjednica o ćirilici: Zakoni su iznimno bitni, ali je neophodno voditi računa o osjećajima ljudi

Kolinda Grabar Kitarović u Vukovaru
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
15.01.2016.
u 14:29

Trebamo svi zajedno njegovati uspjehe mirne reintegracije koja je najuspješnija mirovna misija u svijetu, rekla je Grabar-Kitarović

Nakon posjeta vukovarskoj luci, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović osvrnula se i na dosadašnji tijek posjeta Vukovaru gdje je na tri dana izmješten njezin Ured. Govoreći o dvojezičnosti, predsjednica je rekla kako je neophodno dalje razgovarati, sjesti za stol, dogovoriti se, ali i smiriti medijske strasti.

– To nije samo političko pitanje nego i svako drugo pitanje. Zakoni su u svemu tome iznimno bitni, ali je neophodno voditi računa i o poštovanju i osjećajima ljudi. Trebamo svi zajedno njegovati uspjehe mirne reintegracije koja je najuspješnija mirovna misija u svijetu – rekla je Grabar-Kitarović. Istaknula je kako je zbog silom nametnutih nekih rješenja došlo u zadnjih nekoliko godina do pomaka unazad i to damo zato što se prethodno nije razgovaralo s lokalnom zajednicom, odnosno, niti s Hrvatima niti sa Srbima.

– Oni su ključni za donošenje odluka o budućnosti grada. Trebamo raditi na dobrobiti djece i stvaranju uvjeta za njihov ostanak i povratak u grad – rekla je Grabar-Kitarović. Govoreći o sastanku sa zapovjednicima 204. vukovarske brigade, kazala je kako je to legendarna brigada, ali i da država nije uvijek bila fer prema braniteljima u mirovini te da je potrebno ispraviti neke nepravde. Upitana od novinara o mogućem preseljenju Ureda predsjednice s Pantovčaka u Banske dvore, Grabar-Kitarović je rekla kako se tijekom prošle godine povjerenstvo za preseljenje sastalo nekoliko puta i bilo je riječi o uvjetima koje je neophodno ispuniti kako bi se preseljenje moglo realizirati.

– Drago mi je da je Tomislav Karamarko pozdravio ideju o preseljenju Ureda u Banske dvore koji je i izvorno sjedište Ureda predsjednika prije raktetiranja. Potrebno je da pronađemo neko optimalno rješenje i što se tiče troškova, ali i ispunjavanja svih neophodnih uvjeta – rekla je Grabar-Kitarović. 

>> Grabar-Kitarović: Mirna reintegracija je nužan proces kojeg treba završiti

Komentara 75

BA
baranjac9
16:06 15.01.2016.

STOP ćirilici u VUKOVARU

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
14:36 15.01.2016.

Nikakve ćirilice u Vukovaru neće biti. Ćirilica u Vukovaru nije ništa drugo nego označavanje velikosrpskog teritorija i legalizacija dva genocida, onog 1945. kada su pobijeni i protjerani Nijemci i onog 1991. kada su pobijeni i protjerani Hrvati i drugi nesrbi. Da nije bilo tih genocida nikada u Vukovaru ne bi bilo 33% Srba i nikada se ne bi ispunio uvjet za uvođenje ćirilice. Dakle, ništa od ćirilice u javnosti u Vukovaru, nema nikakvih prava na kolektivno korištenje ćirilice, a tko hoće osobne dokumente i sve ostalo na ćirilici, može ih slobodno dobiti.

DU
Deleted user
16:42 15.01.2016.

Samo vi kmecite i kukajte za bivsim bljedolikim kompozitorom......pljujte i dalje po predsjednici, vrijedjajte.....to su vam proradili geni sumskih razbojnika.....a tako se prodajete za kulturne, napredne i tolerantne.....tko vas ne zna....bagro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije