Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'U IDEALNOM STANIŠTU'

Predivne vijesti iz špilje na Korčuli: 'Svi smo vidjeli isto - morskog čovika'

Lastovo: Zima na našem najudaljenijem otoku
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/2
02.11.2023.
u 22:58

Iako postoje zapisi o sredozemnim medvjedicama od Istre do Crne Gore, a prvi ulov na području Hrvatske zabilježen je još 1777. godine, vrsta se navodi kao regionalno izumrla u Jadranu, iako posljednjih godina postoje napori da ovaj dio Sredozemlja ponovno postane poželjno stanište

Jedan posve uobičajeni zaron kod špilje Zaklopatice vlasniku ronilačkog centra 'Diving tri pote' Željanu Padovanu s Korčule promijenio je život. On i još dva ronioca sreli su regionalno izumrlu sredozemnu medvjedicu koja im je prišla na samo nekoliko metara udaljenosti.

O "ronilačkom jackpotu" ispričao je prijatelju iz Društva za podvodne sportove Zagreb, koji je sretnu vijest podijelio na društvenim mrežama. Tog su dana ronili na strmoj stijeni punoj mekih koralja ispred Zaklopatice. "Već na zidu sam zaključio da će zaron ispasti odličan, sreli smo dvije poveće kirnje i par velikih škarpina, uz predivne gorgonije na dnu tog zida nije bilo greške, svi iz grupe već su bili zadovoljni viđenim!" opisao je Željan.

Pri izronu su ušli u Zaklopaticu, špilju koja je uvrštena u 10 najboljih ronilačkih lokacija na Jadranu), kada je Željanovu pažnju privuklo svjetlucanje u mraku. Očekivao je velikog gofa, no pred njim se stvorila mlada, zaigrana jedinka sredozemne medvjedice. "Još bih rekao da sam poludio i 'ko zna što sam vidio da sam bio sam, međutim nisam bio sam i svi smo vidjeli isto : Morskog čovika. Da sam samo sanjao to što se desilo bio bih sretan, ali da se stvarno dogodilo još ne mogu vjerovati" razdragano govori Željan.

Nekoliko dana kasnije i Željanov prijatelj je, kako sumnja, saznao za susret s 'morskim čovikom'. Poslao mu je poruku u kojoj opisuje kako je jedan ribar skoro pao u more kada je nešto izronilo pored njegove barke, a i riba koju je imao u parangalu bila je pojedena. 

POVEZANI ČLANCI:

Sredozemna medvjedica na tom je području posljednji put viđena prije 70 godina. Željan se prisjeća kako mu je baka pričala o plaži na kojoj bi ih sretali kada su barkom išli u ribe. Cijelo to područje zapravo je idealno stanište za medvjedicu, prepuno špilja i plaža. Priče poput ove daju nadu da će možda ponovno biti uobičajena pojava sresti 'morskog čovika' u uvalama i špiljama hrvatskih otoka.

Radi se o jednom od najugroženijih sisavaca na svijetu, sa samo tri preostale populacije i nekoliko stotina jedinki. Iako postoje zapisi o sredozemnim medvjedicama od Istre do Crne Gore, a prvi ulov na području Hrvatske zabilježen je još 1777. godine, vrsta se navodi kao regionalno izumrla u Jadranu, iako posljednjih godina postoje napori da ovaj dio Sredozemlja ponovno postane poželjno stanište.

I ranije ove godine kod Lastova je zabilježen potencijalni susret s jedinkom sredozemne medvjedice, a jedino je pitanje - radi li se o jednoj životinji ili pak cijeloj obitelji?

VIDEO Sredozemna medvjedica viđena kod Lastova?

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja gdje u samo nekoliko klikova možete posaditi stablo!

Komentara 1

NO
No1
00:28 03.11.2023.

Pa, ne znam je li to bas dobra stvar... ako se vrate tuljani, vratit ce se u vecem broju i oni kojima su zanimljivi... veliki bijeli. Pa ce onda krenuti "zamijenili ovog plivaca za ukusnog tuljana...".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije