Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Povećane trošarine trebaju donijeti 500 milijuna kuna u 2011.

– Ovim zaokruživanjem cjeline nešto ćemo povećati deficit, ali kad se gledaju europske zemlje, manje deficite od Hrvatske imat će samo tri zemlje - poručuje Kosor.
24. kolovoza 2010. u 21:08 0 komentara 2 prikaza
vlada, kosor, šuker (1)
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

Vlada ne odustaje od programa gospodarskog oporavka – rekla je premijerka Jadranka Kosor nakon što je hrvatskom Saboru upućen prijedlog rebalansa proračuna kojim će se proračunski prihodi smanjiti za 4,5 milijardi kuna (na 108,3 milijarde kn), a rashodi povećati za otprilike 898 milijuna kn (na 122,3 milijarde kn).

– Ovim zaokruživanjem cjeline nešto ćemo povećati deficit, ali kad se gledaju europske zemlje, manje deficite od Hrvatske imat će samo tri zemlje. To ne znači da nismo svjesni situacije u kojoj jesmo – kazala je J. Kosor.

Bolji se rebalans nije mogao donijeti, on je socijalan i štiti standard građana te nijedan premijer nakon rata nije imao težu situaciju, tvrdili su ministri braneći rebalans, a premijerka je dodala da rebalans nije za održanje na vlasti niti je predizborni. Vlada je prihvatila uredbe kojima se trošarine na cigarete povećavaju u proporcionalnom dijelu sa 30 na 33 posto maloprodajne cijene, a trošarina na bezolovni benzin povećava se sa 1,65 kuna na 1,90 kuna. Povećanje tih dviju trošarina proračunu do kraja godine treba donijeti oko 70 milijuna kuna, a u idućoj godini oko 500 milijuna kuna, objasnio je ministar financija Ivan Šuker. Prihodi proračuna su, naime, pali za 4,5 milijardi kuna, odnosno manji su za 7,8 milijardi kuna u odnosu na 2009. godinu. Ministar prometa Božidar Kalmeta zaključio je da se bolji i kvalitetniji rebalans i ne može napraviti te da ni “predsjednik Josipović nema ozbiljnih prigovora”.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.