Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poslodavci: Očekujemo da i lijevi i desni odbace Ovršni zakon

HUP pokušava srušiti Ovršni zakon koji je već u saborskoj proceduri: ovrhe su skuplje, dulje traju i generira se nelikvidnost
04. prosinca 2019. u 13:29 10 komentara 1107 prikaza
Konferencija o Ovršnom zakonu
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ministarstvo pravosuđa išlo je u promjenu Ovršnog zakona kako bi ovrhe bile brže i jeftinije. Prihvati li se novi Ovršni zakon, bit će skuplje i dugotrajnije. Očekujemo i od lijevih i od desnih da odbace ovaj zakon jer je loš svima. Od Vlade očekujemo da ga vrati na doradu – poručio je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, s konferencije za novinare koju je HUP organizirao kako bi pokušao utjecati na zaustavljanje zakona i informirati javnost što on doista znači.

Zagreb: Prosvjed udruge Blokirani na Trgu svetog Marka 2015. godine REAKCIJE Odgoda Ovršnog zakona: Pričaju o ‘digitalizaciji’, a riječ je o izgledu formulara

I blokirani građani i vjerovnici jednako su očajni jer će učinci zakona, bude li usvojen u formi u kojoj je ušao u saborsku proceduru, biti upravo suprotni onome što bi trebao donijeti. Naravno, svatko od njih ima svoje razloge.

Rastu i dug i kamate

– Jedino je pohvalno što poslodavci više neće morati raditi ovršne radnje nad svojim zaposlenicima. To je skup postupak, a mi smo to jedini radili besplatno, svi su se drugi naplaćivali – prokomentirao je Majetić, što je zazvučalo kao da zapravo žali što još i poslodavci nisu profitirali u parazitskom sustavu zarade na troškovima ovršnog postupka.

Ante Župić, partner iz odvjetničkog društva Župić i partneri, ustvrdio je da smo dosad imali relativno učinkovit sustav ovrha koje su se provodile u roku od 30 dana, što će se novim zakonom odužiti na najmanje šest mjeseci, tijekom kojih rastu dug i kamate, a vjerovnik se ne naplaćuje.

Konferencija o Ovršnom zakonu | Autor : Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL

– To će utjecati i na likvidnost vjerovnika i na poskupljenje postupka. Takav je sustav potpuno nepotreban, dobit ćemo pola milijuna novih predmeta na sudovima u godinu dana, a već imamo 150 tisuća neriješenih predmeta po prigovorima. Dosad smo znali da će novih troškova za vjerovnike biti ako bude prigovora, a uvođenjem predujmova otprije godinu dana vjerovnici plaćaju sav trošak unaprijed. A poslije bi ga trebao platiti ovršenik – pojasnio je Župić.

Protiv prebacivanja postupka na sudove je i profesorica Aleksandra Maganić s Pravnog fakulteta u Zagrebu koja kaže da se zbog usklađivanja s pravnom stečevinom EU išlo na takvo rješenje, dok je ona uvjerena da bi ovršne postupke u Hrvatskoj i dalje trebali provoditi javni bilježnici, dok bi se prekogranične ovrhe trebale voditi putem platnog naloga prema odredbama Zakona o parničnom postupku.

Zalažu se za stari zakon

– Priča da se broj blokiranih smanjio s 335 tisuća na 240 tisuća je vrlo dvojbena. Riječ je samo o privremenoj obustavi postupka, ne znači da su potraživanja prestala, ovrha se može ponovo pokrenuti. Broj tih 80 i nešto tisuća koji su nestali nije točan. Svaki je treći deblokirani ponovo blokiran! – referirala se profesorica na Vladine mjere za „spašavanje“ blokiranih te poručila da se htjelo samo statistički privremeno smanjiti broj.

Novi zakon Vlada odgodila ovršni zakon za šest mjeseci jer kasni s digitalizacijom sustava

Maganić je dosadašnji Ovršni zakon ocijenila solidnom trojkom, a novom nije dala prolaznu ocjenu. Za zadržavanje postojećeg zakona zalaže se i Majetić, a ni on ni profesorica Maganić ne vide ništa sporno u tome što je rezultirao s 330 tisuća blokiranih građana.

– Građanima poručujemo da poštuju svoje obveze i plaćaju račune. A nije to stvar samo građana. Vrlo je dvojbeno na koji će način funkcionirati gospodarstvo prihvati li se novi Ovršni zakon – zaključila je Maganić.

Konferencija o Ovršnom zakonu | Autor : Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Barbara Cerinski, direktorica EOS Matrixa, istaknula je da ni vjerovnici, ni dužnici ne mogu znati kolike će troškove imati, a naplata je otežana i s tehničke strane.

– Ako se tri godine ne poduzima nikakva radnja, postupak se povlači. Ako se ponovo pokrene, vjerovnik može promijeniti predmet ovrhe, vjerojatno na pokretnine, nema li iz čega naplatiti dug – kaže Cerinski i dodaje da se svake godine pokrene 700.000 novih ovrha koje će zatrpati sudove koji su u postupak, smatra i ona, uvedeni nepotrebno i nisu za to spremni. Čelnik HUP-a otkrio je da su u Ministarstvu pravosuđa bili na razgovoru prije dva tjedna, saslušali su ih, ali ne zna jesu li išta čuli.

– Nastat će kaos, opet ćemo se brinuti o likvidnosti, najveći je rizik za male i srednje poduzetnike kojima nedostaje likvidnosti – upozorio je HUP-ovac.

VIDEO: Večernji TV - Miriam Kervatin iz Udruge Blokirani

jakupcic
TKO JE UHIĆENI ŠEF ŠUMA
Ima 7 tisuća kuna veću plaću od premijera, dva stana, apartman na moru, zemlju, šumu...
PBZ
I DALJE OPREZNO
Mjere su popustile, ali i dalje je važno biti odgovoran i brinuti o zdravlju
 • Avatar indigo25
  indigo25:

  Sramota ko predstavlja poslodavce i privatni sektor, zato nam i je tako, više koristi ima od sindikata učitelja nego od ove uhljebvljivačke udruge.

 • Avatar indigo25
  indigo25:

  A što je sa smanjenjema PDV, olkašicama za privatna poduzeća, smanjena prireza na porez.... za što se vi borite.

 • Avatar southman
  southman:

  Odvjetnike bi trebalo redom u zatvor. u dogovoru sa bankama kupuju ovršene nekretnine za male novce a jadnik ostane i dalje dužan banci za razliku između visine kredite i " postignute " prodajne cijene ! Svi su se nakupovali jeftinih ... prikaži još! nekretnina po velikim gradovima. Banditi !!