Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Poslodavci moraju naći rješenje za isplatu plaća ili idu u stečaj

naslovnica
Foto: VL
1/2
17.08.2015.
u 00:02

Fikusi prvi: Prvo će se počistiti 15.000 tvrtki bez radnika

Vlasnici pet i pol tisuća tvrtki i oko tisuću obrta koji tri i više mjeseci nisu isplatili plaće imaju četiri i pol mjeseca da spase svoje biznise ili će u stečaj. S prvim danom rujna na snagu stupa izmijenjeni Stečajni zakon po kojemu će država otvarati stečaj po službenoj dužnosti kad tvrtkama koje su blokirane dulje od 120 dana. Neisplata plaća jedan je od novih razloga za stečaj.

Porezna je uprava objavila da do sredine kolovoza tri uzastopna mjeseca plaže nije isplatilo oko sedam tisuća poslovnih subjekata koji zapošljavaju 22 tisuće radnika. Najveći među njima je Konstruktor Inženjering iz Splita sa 503 zaposlena, tu su i Imunološki zavod, Motori i dizalice 3. maja iz Rijeke, Adria Čelik...

Na popisu koji se redovito ažurira dominiraju tvrtke s jednim do pet zaposlenih.

>>Cijelu priču pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte u našem e-izdanju.

U broju od ponedjeljka donosimo i sljedeće teme:

>>Karamarko inicijativa: Krajnji rok za izbore i raspuštanje Sabora trebao bi se fiksirati

>>Teroristi tražili 30 milijuna dolara otkupnine za Salopeka pa se nisu javili

>>Dr. Gruden: Gotovina je najsnažnija javna ličnost

>>Hrvatska na udaru imigranata, krizne točke Bajakovo i Tovarnik

>>Američki animatori sa Zrća vole što ih zovu mali ljudi

>>Biramo najbolji OPG: Rade kao zadrugari, a otkup ugovore prije no što povrće nikne

Foto: VLm

Komentara 22

KA
kafka
21:28 16.08.2015.

"Poslodavci moraju naći rješenje za isplatu plaća ili idu u stečaj". . . . . . . . . . Sasvim normalno! Zašto da netko radi bez plaće. Rad bez plaće je robovanje.

CA
Cafa
06:18 17.08.2015.

Rekao sam već ranije - stečaj po sili zakona pogoduje velikim prekršiteljima. Za pišljivih 20.000 kn ti država riješi sve probleme. Dugove ne moraš nikad vratiti. S druge strane su firme koje pokušavaju raditi pošteno ali ne mogu, npr. obiteljske firme ili startupi. Njih se kolje bez milosti a vlasniku (koji uglavnom nema novaca jer nije političar) se ispostavlja račun na 20.000 kn. Tako da je različita sudbina velikih i malih firmi. Nije isto dobiti račun na 20.000 kn kad si dužan 100 milijuna kuna ili kad si dužan 10.000 kn samom sebi za plaću. Ne rade oni ovo zato jer im je stalo do radnika - to bi se rješavalo na drugi način. Rade ovo zato da pomognu svojim prijateljima u velikim firmama. Treba vidjeti koje će se firme ovime okoristiti i nazvati jednog po jednog i priupitati za zdravlje...tu onda možeš saznati zbog koga se točno ovo radi. Budite pametni.

TH
than
21:21 16.08.2015.

Buduci da kako citamo niti drzava u nekim svojim firmama ne placa (jer pere ruke), red je i za stecaj drzave. Zapravo s ovakvim rastom duga definitivno je red za stecaj drzave i bez toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije