Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Posjet ljekarni zbog dječje viroze roditelje stoji i 400 kuna

U spomenuti iznos nisu uračunati nužni dodaci kada se uz nabrojene simptome još bori i s kakvim proljevom ili povraćanjem
09. travnja 2018. u 18:10 1 komentara 349 prikaza
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Za liječenje viroze u djece u prosjeku roditelj potroši oko 400 kuna u ljekarni na kupnju lijekova za ublažavanje simptoma poput povišene temperature, grlobolje i začepljenog nosa.

zdravstvo Privatizacija zdravstvene zaštite Liječenje jedva financira 40% domaćinstava

U taj iznos nisu uračunati nužni dodaci kada se uz nabrojene simptome još bori i s kakvim proljevom ili povraćanjem. Tada je, naime, preporuka rehidracija pripravcima koji još dodatno “nabijaju račun” baš kao i probiotici koji su preporuka posebno pri uzimanju kakvog antibiotika.

Dakle, za “običnu” respiratornu virozu u malene djece potrebno je imati lijekove za snižavanje visoke temperature, i paracetamol i ibuprofen jer se ta dva lijeka mogu kombinirati. Svakom je cijena između 40 i 50 kuna, ovisno o proizvođaču. Istinabog pojedini od njih dostupni su i na liječnički recept.

Začepljeni dišni putovi posebna su pak “akcija” – kapati fiziološkom se podrazumijeva i inače, kao i čišćenje nosa tako da se fiziološka za nos i neka otopina za njegovu higijenu uglavnom već nalazi u roditeljskim ormarićima. No to je za uobičajenu higijenu, a ne i za liječenje kada su nužne, da tako kažemo, jače kapi za nos i inhaliranje. Podrazumijeva se, dakle, da doma imamo i inhalator. I na kraju treba olakšati grlobolju – kombinacija spreja za grlo ili pastila u obliku lizalica za manju djecu jer tako lakše prihvate lijek, također će “izbiti” 30 – 50 kuna po pakiranju.

đumbir Lijekovi iz kućne radinosti Ova četiri napitka spasit će vas od virusa i prehlada

– Viroze se mogu liječiti i lijekovima koje ste dobili ma recept, ali s obzirom na to da se apelira da se kod viroza ne ide liječniku, onda roditelji traže savjet od farmaceuta. A kad želite malo više, onda ćete više i potrošiti; tko si može priuštiti, postoje mnogi pripravci za olakšavanje simptoma i koji mogu pomoći vašem djetetu – kaže dr. Ines Balint.

Sve što smo nabrojili nije obveza, naravno na kraju je to stvar izbora i ponajprije mogućnosti. Nije svaka viroza ista, kao ni dijete, pa primjerice s pojedinim lijekom, poput onog protiv temperature, već imaju iskustvo i radi sigurnosti se opet odlučuju za njega i plaćaju ga itd.

prehlada Cjepivo u spreju Znanstvenici na pragu velikog otkrića: U budućnosti nas više neće mučiti obična prehlada? bolest, kihanje, prehlada savjet liječnika Ovo je jedna od najvećih pogrešaka koju radite kada vas hvata prehlada majke Zdravlje u gradu Opremljena pedijatrija šest godina stoji zatvorena zbog administracije

 

TUŽIO IH ZBOG OTKAZA
Tražio 1,15 milijuna kuna i Audi A6, umjesto toga HEP-u morao platio 127.262 kn
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
  • pavel1001:

    je,ali zato imamo odlične plaće,i kreditni rejting raste juuuuuuuuhuuuuuuuuu!!!