Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nekretnine su Hrvatima alfa i omega. A sada su poreznici došli i po to!

Porez u ovom obliku treba trajno maknuti s dnevnog reda
16. kolovoza 2017. u 12:00 66 komentara 8736 prikaza
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Peticija s gotovo 150 tisuća potpisa, viralni videozapisi s ukupno više od milijun pregleda i tisuće negativnih komentara na društvenim mrežama jasna su poruka Vladi da ljudi ne žele porez na nekretnine. Mišljenja struke o ekonomskim učincima tog poreza podijeljena su, ali to u krajnjoj liniji više nije važno. Zašto? Zato što je demokracija vladavina naroda, a ne stručnjaka! Stručnjaci daju preporuke i normiraju narodnu volju, ali narod je onaj iz kojega vlast proizlazi. Politike vlade protivne narodnoj volji pogrešne su neovisno o tome jesu li ekonomski opravdane. Zato je dobro da je Vlada odgodila porez i bilo bi pogrešno pokušati ga progurati umotanog u neki ljepši celofan. A čini se da je premijer u svojoj posljednjoj izjavi najavio upravo to.

Vlada Analiza Plenkovićevih poteza Može li Vlada biti reformska ako premijer 'povlači ručnu'?

Porez u ovom obliku treba trajno maknuti s dnevnog reda. Ovako kako je zamišljen, kažnjavao bi one koji su ulagali u svoje nekretnine i renovirali ih, a lokalnoj bi samoupravi dao odriješene ruke za nenamjensko trošenje prikupljenih sredstava. To znači da bi ona slobodno mogla biti utrošena na daljnje zapošljavanje rođaka i stranačkih podobnika umjesto na ulaganje u komunalnu infrastrukturu pa bi u sredinama s fiskalno neodgovornom vlašću infrastruktura dodatno propala. Građani bi tako plaćanjem poreza na nekretnine umjesto dosadašnje komunalne naknade praktički poticali pad vrijednosti svoje nekretnine, što je potpuno suludo.

A nekretnine su Hrvatima alfa i omega! Osamostaljenje i zasnivanje obitelji velikom je broju mladih nezamislivo bez vlastite nekretnine, a oni u nešto poznijim godinama preznojavaju se od same pomisli da će se susresti sa Stvoriteljem prije nego što svakom svom djetetu osiguraju barem jedan kat u obiteljskoj kući. Vlastita nekretnina na lokaciji za koju postoji emocionalna vezanost i kredit kao omča oko vrata spriječili su tisuće i tisuće Hrvata da mobilnošću unutar Lijepe naše iskorištavaju poslovne prilike. Čekali su dobar posao tamo gdje su se okućili, a život je prošao kraj njih dok su oni s najdraže verande gledali najljepši zalazak sunca. I sad su poreznici došli i po to!

Ljutnja je razumljiva jer ovaj porez ljudima udara na način života i glavni oblik štednje, ali ta nas ljutnja ne smije zaslijepiti toliko da pristanemo na to da se o ovakvim pitanjima odlučuje na referendumu. 

U zemlji u kojoj su izbori kao trećeligaška utakmica, a prosječni birač nije trener koji odlučuje tko će i što igrati, nego tek ostrašćeni navijač koji „u veselju i u plaču“ navija za svoje, referendum je postao omiljeno oružje u borbi protiv elita. Ako Ustavni sud odluči da o porezu na nekretnine ipak ne može biti referenduma, to će se tumačiti kao sumrak demokracije i Živi zid će profitirati na tom sentimentu. Ne skupe li pak dovoljan broj potpisa, bez pretjerane političke štete za sebe asistirat će Plenkoviću u uvođenju poreza. Vlada će to interpretirati kao najvjerodostojniju anketu, a Pernar i društvo će se pravdati da su napravili sve što je u ovom trenutku bilo moguće. Kao što vidite, najegzotičnija parlamentarna opcija ovdje ne može izgubiti, ali zato može pomoći Plenkoviću i Mariću da pobijede.

Bude li referendum nekim čudom ipak dopušten, Pandorina će kutija biti otvorena i ubuduće će svaka veća društvena skupina moći sebi na račun drugih izglasati nove beneficije i pozitivna prava. Državni će službenici, primjerice, referendumom moći obvezati vladu da im isplaćuje 14 godišnjih plaća uz povećanje od 100 posto, a seljaci si osigurati nove subvencije u godišnjem iznosu od nekoliko stotina milijuna kuna. Pa dokle ide - ide! 

U tom bi novom robovlasništvu veće društvene skupine onim malobrojnijima doslovno otimale njihov teško zarađeni novac ili zaduživale njihovu djecu. Razlika u odnosu na sadašnju „pravednu redistribuciju“ – koja je sve samo ne pravedna – leži u činjenici da je lošu politiku vlade puno lakše promijeniti nego odluku donesenu na referendumu. Pokazala je to i ova trenutačna odgoda poreza na nekretnine.

Kad je riječ o fiskalnim pitanjima, referendum nije pravedno rješenje.  Upravo suprotno, postao bi mehanizam za provođenje prave pljačke, pištolj u rukama brojnijih prislonjen na sljepoočnicu onih koji marljivo rade, stvaraju novu vrijednost ili zapošljavaju. Pištolj je to iz kojega bismo ispucali i posljednji metak u srce hrvatskih majki jer, kad bi ovo postalo praksa, nijedna mlada osoba koja želi vrijedno raditi i napredovati u životu ne bi ostala u ovoj zemlji.

Kako onda uspješno blokirati porez na nekretnine? Nastavkom političkog pritiska koji je pokrenula Udruga poreznih obveznika „Lipa“. Na kraju krajeva, nijedna vlada ne voli gubiti izbore i to je najveće jamstvo da će pod pravim pritiskom i popustiti.

porez na nekretnine Silvije Tomašević Poskupljenja “za dobrobit nas koji plaćamo” Andrej Plenković POTREBNA EVIDENCIJA Plenković odgađa datum uvođenja novog poreza. 'Radimo na senzibiliranju javnosti' porez na nekretnine UDRUGA LIPA VLADI: 'Građani su zbunjeni i zabrinuti. Recite jasno što im je činiti'

 

Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
 • Axis Mundi:

  "Porez u ovom obliku treba trajno maknuti s dnevnog reda." kratko i jasno. osim toga, zamislite, vi koji imate aute, da morate mjesečno plaćati neki hebeni porez na auto ili porez na korištenje auta; ima li to i kakvog smisla, ... prikaži još! nakon svega što ste platili prilikom kupnje, a i plaćate kod svakog tehničkog i registracije? nisu svi u Hr bogati i ne raspolažu većim brojem nekretnina; zašto bi čovjek morao strepiti u vlastitom domu, ako je to jedino što ima?

 • Avatar NasaPosla
  NasaPosla:

  Zašto plaćamo porez na aute? Možda zato jer aute ima i sirotinja?

 • Axis Mundi:

  "Porez u ovom obliku treba trajno maknuti s dnevnog reda." kratko i jasno. osim toga, zamislite, vi koji imate aute, da morate mjesečno plaćati neki hebeni porez na auto ili porez na korištenje auta; ima li to i kakvog smisla, ... prikaži još! nakon svega što ste platili prilikom kupnje, a i plaćate kod svakog tehničkog i registracije? nisu svi u Hr bogati i ne raspolažu većim brojem nekretnina; zašto bi čovjek morao strepiti u vlastitom domu, ako je to jedino što ima?