Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istra

Pomor ribe u rijeci Mirni; Razlog je neutvrđen, no postoji jedna sumnja

Foto: Gordana Čalić Šverko/Glas Istre
1/6
06.09.2022.
u 15:54

Situaciju su prvi primijetili prolaznici u šetnji. Pošto se radi o dijelu Mirne u kojem se u nju ulijevaju vode iz gradskog pročistača, kontaktirana je gradska komunalna firma 'Park', koja je utvrdila da je voda u skladu sa svim parametrima.

U gornjem toku rijeke Mirne, nedaleko od Kamenih vrata, nizvodno od utoka pritoke Mala Huba, došlo je do pomora ribe na potezu od dvjestotinjak metara. Na površini rijeke plutali su deseci šarana, mrena i klenova, od kojih su neke jedinke imale oko dva kilograma. Uzrok pomora za sad je nepoznat.

Stručnjaci sumnjaju da se radi o nedostatku kisika u vodi nakon ekstremno sušne godine. Vodostaj Mirne, kao i većine hrvatskih rijeka, iznimno je nizak, a na nekim dijelovima uopće nema protoka vode. Predsjednik Športsko-ribolovnog društva 'Mrena' Buzet Edib Mešić kaže da je riječ o manjem pomoru riba, koji su s obzirom na nedostatak oborina i očekivali, ali negdje sredinom ljeta, a ne početkom rujna.

Situaciju su prvi primijetili prolaznici u šetnji. Pošto se radi o dijelu Mirne u kojem se u nju ulijevaju vode iz gradskog pročistača, kontaktirana je gradska komunalna firma 'Park', koja je utvrdila da je voda u skladu sa svim parametrima. Direktorica komunalne službe 'Park' Ervina Kisiček potvrdila je da službene analize ne pokazuju odstupanje od propisane kakvoće pročišćenih otpadnih voda te da su svi parametri ne samo u skladu s Vodopravnom dozvolom, već i bolji.

Kisiček je dodala kako u potoku Mala Huba, u koji se ispuštaju vode iz pročistača, nema uginulih riba, a čak je i zamijećeno da u potoku pliva jato manjih riba. O svemu je obaviješten i nadležni vodopravni inspektor, prenosi Glas Istre

VIDEO: Putovali preko 1200km da spase 36 biglova na kojima su se izvodili ekspreimenti: Bili su uplašeni, ozlijeđeni, pothranjeni...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije