Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međimurska županija

Proglašena prirodna nepogoda zbog suše, šteta 150 milijuna kuna

Velike suše izazvale su velike gubitke na usjevima u Kopačkom ritu
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/5
02.09.2022.
u 13:15

Općinska i gradska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda zaprimat će prijave šteta od oštećenika, nakon čega su dužni konačnu procijenjenu štetu prijaviti županijskom povjerenstvu putem Registra štete u roku od 50 dana proglašenja prirodne nepogode.

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje sva tri grada i 21 općinu zbog dugotrajnog djelovanja visokih temperatura i izostanka potrebnih oborina u razdoblju od druge polovice lipnja do druge polovice kolovoza ove godine.

VIDEO: Proglašena prirodna nepogoda zbog suše u međimurskoj županiji, šteta 150 milijuna kuna

Sušno razdoblje tijekom proteklih mjeseci uzrokovalo je velike materijalne štete na ratarskim i povrtlarskim kulturama te poljoprivredni proizvođači nisu u mogućnosti sami sanirati nastalu štetu. Prema prvoj procjeni, šteta na području županije iznosi oko 150.000.000 kuna, a prirodna nepogoda proglašena je za područje gradova Čakovec, Prelog i Mursko Središće te općina Belica, Domašinec, Donja Dubrava, Donji Kraljevec, Donji Vidovec, Goričan, Gornji Mihaljevec, Kotoriba, Mala Subotica, Nedelišće, Orehovica, Podturen, Pribislavec, Selnica, Strahoninec, Sveta Marija, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Šenkovec, Štrigova i Vratišinec.

Župan poziva sve fizičke i pravne osobe koje su pretrpjele štetu da istu prijave nadležnom općinskom povjerenstvu te da prijavljuju samo štetu na imovini koja nije osigurana od suše.

Općinska i gradska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda zaprimat će prijave šteta od oštećenika, nakon čega su dužni konačnu procijenjenu štetu prijaviti županijskom povjerenstvu putem Registra štete u roku od 50 dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo će u zakonskom roku izraditi zbirno izvješće o šteti za područje županije.

Ovo je treća prirodna nepogoda koju je župan Posavec proglasio ove godine. Prva je proglašena u travnju nakon nepogode pomora pčela, dok je druga prirodna nepogoda proglašena 2. lipnja zbog šteta nastalih uslijed tuče.

Nekoliko dana kasnije, međimurskoj se županiji pridružila i varaždinska koja je u petak proglasila prirodnu nepogodu zbog suše na području tri grada i četrnaest općina na njezinom području.

Dugotrajna suša od početka lipnja uzrokovala je veliku materijalnu štetu u poljoprivredi što su i potvrdila brojna gradska i općinska povjerenstva koja su na poziv Varaždinske županije dostavile procjenu o štetama.

Tako su zbog izrazito visokih temperatura i manjka padalina  štete od suše na ratarskim, krmnom bilju, povrtlarskim kulturama, voćnjacima i vinogradima u intenzitetu od 20-90 posto ovisno o lokalitetu a što se odrazilo na visinu prinosa.

Prema informacijama iz Varaždinske županije njihovo povjerenstvo će u zakonskom roku izraditi izvješće o šteti te ga dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od prirodnih nepogoda i Ministarstvu poljoprivrede sa zahtjevom za dodjelu pomoći za djelomičnu naknadu štete nastalu od suše.

Prirodna nepogoda proglašena je za gradove Ludbreg, Varaždinske Toplice i Novi Marof te Općine - Donja Voća, Cestica, Vinica, Petrijanec, Sračinec, Maruševec,  Vidovec, Veliki Bukovec, Mali Bukovec, Martijanec,  Sveti Đurđ, Breznica, Breznički Hum i Visoko. 

Više zelenih vijesti pronađite na Rezolucija Zemlja!

VIDEO: Pakistan proglasio izvanredno stanje: Pogledajte razmjere ogromne poplave, poginulo stotine ljudi

 

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
11:39 30.08.2022.

kolko se ja sjećam, županija, gradovi i općine, sufinanciraju osiguranje od ovakvih nepogoda... prošla su vremena kad je država davala novac radi neke štete zbog mraza, tuče, poplave. trebala su već proći. imaš mogućnost osigurati usjev, izvoli plati, drugi ti još pomognu u tome. kakve koristi od toga što će neka bakica prijaviti štetu na vrtu, 50 kvadrata krumpira, 14 stabljika paradajza... pravi proizvođač se osigurava od ovakvih stvari. ovi hobi ne žive od toga, i ne treba bacati i tih par milijuna na to, nikakve koristi. da se s tih par milijuna pomogne pravim proizvođačima u osiguranju usjeva, e onda smo napravili posao. ovako, još jedan vid socijalne pomoći. ej, 113 kuna budu dobili za kukuruz! obrada zahtjeva i troškovi plaćanja su tu negdje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije