Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
A prijete sucima

Sessa: Političari donose zakone od kojih se diže kosa na glavi

đuro sessa
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
16.12.2013.
u 19:48

Napadima žele dobiti mrvicu popularnosti jer suci nemaju prilike sučeliti se niti je to uvijek primjereno, kaže Sessa

U raspravi o Obiteljskom zakonu ministrica Milanka Opačić i zastupnik Branko Vukšić predbacili su sucima lijenost i katastrofalnu sudsku praksu. Đuro Sessa, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca, kaže kako te i slične površne izjave predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti pokazuju da vlast želi kontrolirati i upravljati svim procesima pa, kako ne mogu i ne smiju diktirati rad sudova, svoju frustraciju najčešće pokazuju napadima bez argumenata.

– Pretpostavljam da pokušavaju zadobiti mrvicu popularnosti jer se suci nemaju prilike sučeliti niti je to uvijek primjereno. Najapsurdnije je da sami sebi tepaju o savršenim zakonima od kojih se praktičarima diže kosa na glavi, i što gotovo uopće ne saslušaju dobronamjerne savjete, ne libeći se i prijetiti sucima kao, recimo, ministar financija ili ministrica socijalne skrbi. Nisam siguran da će ikada doći dan da će politika shvatiti kako takvim bacanjem blata po sucima štete svima pa i sebi – kaže Sessa.

>>Suci se zaklinju u neovisnost, a hrle na pozicije u izvršnoj vlasti

Komentara 4

MI
mirkoP
08:31 17.12.2013.

Odgovorno tvrdim da 75% problema u sudstvu dolazi s lijeve i s desne stane Markovog trga(gledajuci prema sjeveru). Dakle predlagaci zakona i donosioci zakona. Iza onih 25% stoje suci. Znam da u svakom zitu ima kukolja. Ali suci postaju svi isti, onoga casa, kad se ne pobrinu da iz njihova "ceha" nestane kukolj.

GU
guc
08:05 17.12.2013.

Evo jos jednog napada na politicare.Od onoh sam ljudi koji se protivi izjednacavanju politicara sa najstarijim zanatom jer u tom zanato dobijes ono sto platis a u politici dobijes samo lazi.Usprkos toga s kojim se pravom sudska vlast mjesa u zakonodavnu koju predstavlja Sabor,taj najvisi organ vlasti u Hrvatskoj.Ako postoji podjela vlasti onda se i sudska treba baviti sama sa sobom jer ja kao obican gradanin vidim njenih velikoh manjkavosti od samih presuda do dugotrajnosti postupaka.Primjera je toliko da ih je i glupavo nabrajati.Kod tekstova zakona suraduju pravnici-dakle po skolovanju kolege sudaca.Dali oni valjaju ili ne za diskusiju je ali napadati Sabor koji donosi propise,a koji je kazu,jedini izmedu Boga i Hrvata ,sramno je i puno govori o licnosti onog koji ga ne postuje.

TI
tihomir91
12:15 17.12.2013.

Istina je što kaže Sessa ali je isto tako istina da se nisu trudili utjecati ni na prošlu vlast bilo kakvim savjetima u donošenju evropskih zakona nego su se držali jugoslavenskih zakona koje je trebalo jednostavno izbrisati i uvesti anglo-saksonsko pravo .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije