Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dopisne pljuske EK nam dvaput vraćao dokument na doradu

Poglavlje o prometu zapelo jer ne znamo napisati zakon

Autori: Stojan De Prato, Iva Puljić-Šego
10.03.2009.
u 20:21

Uz 11 poglavlja koja nam u pregovorima s EU blokira Slovenija, tri smo zapriječili sami sebi, a možemo im dodati i četvrto – prometnu politiku. Pregovori o tome poglavlju otvoreni su još 16. travnja 2008., no Opća uprava za prijevoz Europske komisije treba utvrditi da je RH za zatvaranje toga poglavlja ispunila uvjete.

U posljednjemu EK-ovu Izvještaju o napretku Hrvatske izrijekom se navodi da “treba donijeti plan djelovanja za brzu provedbu europskoga zakonodavstva o zrakoplovstvu”. Neslužbeno doznajemo da je Hrvatska u Bruxelles poslala već drugu inačicu Zakona o zračnom prometu, ali ni ona nije bila usklađena s europskim zakonodavstvom.

Navodno je, nakon što je zakon ponovno vraćen Zagrebu na doradu, državni tajnik za promet Dražen Breglec poslao EK-u “vrlo bezobrazno pismo” na koje je hrvatskoj Vladi stigao “vrlo oštar odgovor”. U Bruxellesu čujemo objašnjenje da Ministarstvo prometa ne zna ispravno napisati zakon jer zbog niskih plaća nema stručnjake za područje zrakoplovstva, a odbilo je, iz nepoznatih razloga, ponuđenu pomoć hrvatskih stručnjaka iz Eurocontrola.

Uz to, Agencija za civilno zrakoplovstvo još ne djeluje, pa ne postoji ni zakonska osnova za izdavanje valjana certifikata Kontroli leta. Posao Kontrole leta time nije ugrožen, ali nesposobnost izdavanja tog certifikata baca loše svjetlo na hrvatske vlasti i odgađa se zaključivanje pregovora. Breglec pak tvrdi da je riječ o uobičajenoj komunikaciji i proceduri usklađivanja zakonskih odredaba s EU te da s EK imaju korektne i kolegijalne odnose. Tvrdi da informacije koje govore suprotno puštaju oni koji su nezadovoljni izmjenama zakona o zrakoplovstvu.

– Pri kraju je radna verzija zakona koju ćemo, kada bude gotova, poslati EK-u. Nadam se da ćemo poglavlje o prometu zatvoriti u drugoj polovici ove godine – rekao je. To je poglavlje, nakon poljoprivrede i zaštite okoliša, najopsežnije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije