Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Poginula 274 rudara, među njima i 15-godišnji Kemal

Oporba i sindikati optužuju vladu i premijera Erdogana - ovo je masakr.
15. svibnja 2014. u 01:43 1 komentara 1309 prikaza
Turska
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Pogledajte galeriju 1/6

Sindikati u Turskoj najavili su jednodnevni štrajk nakon najteže rudarske nesreće u povijesti te zemlje, koja je odnijela najmanje 274 života.

Broj poginulih rudara u nesreći koja se u utorak dogodila u rudniku ugljena u turskom gradu Somi rastao je iz sata u sat. U trenutku kada je na mjesto nesreće stigao premijer Recep Tayyip Erdogan, potvrđeno je da su poginula najmanje 232 rudara, a među njima je i 15-godišnji Kemal Yildiz, javili su turski mediji.

No brojka bi mogla još rasti jer se duboko pod zemljom još uvijek nalazilo više od 170 rudara. Prema nalazima obdukcije, većina rudara umrla je od opeklina i od gušenja ugljikovim dioksidom.

Sve je manje nade

Premijer je jučer proglasio trodnevnu žalost, a prosvjednici su izašli na ulice Ankare i Istanbula. Oni su vladu i ministra energetike optužili za nemar i krivnju u izazivanju ove najveće rudarske nesreće u povijesti Turske. Premijera Erdogana u Somi su dočekali predstavnici oporbenih stranaka koji su vladu optužili da je lažirala izvješća inspektora koji su proglasili rudnik sigurnim. Iz sindikata su poručili da je u rudniku “počinjen masakr”.

Iako je oko 400 spasilaca pokušavalo doći do zatrpanih rudara, šanse da nekoga pronađu živoga bile su sve manje i manje. Većina njih nalazi se na dubini od oko 1000 metara ispod površine zemlje i na približno četiri kilometra od ulaza u rudnik. Tijekom noći spasioci su iz rudnika iznosili žive rudare, no već ujutro iznosili su samo tijela poginulih. Rodbina rudara cijelo je jutro na ulazu u rudnik iščekivala vijesti nadajući se da ima još preživjelih.

Najveća nesreća

Nesreća se dogodila kada je eksplodirao transformator i izazvao požar koji ni jučer nije bilo moguće ugasiti. Gust dim sukljao je iz svih ulaza u rudnik pa su i operacije spašavanja na neko vrijeme bile prekinute. Spasioci su za to vrijeme u dublja okna rudnika upumpavali zrak kako bi povećali šanse da oni koji su eventualno još uvijek živi dočekaju spasioce.

Do nesreće je došlo u vrijeme kada je jedna smjena dolazila, a druga odlazila s posla. Uprava rudnika uvjerena je da je u tom trenutku u oknima bilo 787 rudara, no ni ta brojka nije potpuno izvjesna. U svakom slučaju, ova bi nesreća brojem poginulih mogla premašiti onu iz 1992. kada su u rudniku na crnomorskoj obali poginula 263 rudara. Uprava kompanije Soma Komur Isletmeleri priopćila je da će provesti detaljnu istragu o nesreći.

>>U urušavanju rudnika poginuo 201 rudar

>>Zašto bi proširenje 
EU na Tursku moglo Europi dati snažnu polugu protiv Rusije

Zoran Mamić
DVA PUTA U SMRTNOJ OPASNOSTI
Život Zorana Mamića visio o koncu, tu nesreću preživi tek jedna od tisuću osoba
ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija