Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Snimka je bila nejasna'

Podbačaj tajnih službi: BND dvaput presreo Amrijev razgovor s džihadistima ISIL-a, ali nisu poduzeli ništa

Anis Amri
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
23.12.2016.
u 22:03

Njemačka obavještajna služba BND dvaput je presrela Amrijev razgovor s džihadistima ISIL-a

Samo četiri dana nakon krvavog terorističkog pohoda u Berlinu, spriječen je još jedan teroristički napad u toj zemlji. Naime, njemački specijalci uhitili su dvojicu muškaraca u Duisburgu zbog sumnje da su planirali teroristički napad na trgovački centar.

Riječ je o dvojici braće s Kosova, u dobi od 28 i 31 godinu, koji su osumnjičeni da su planirali napad na trgovački centar CentrO u Oberhausenu, najvećem šoping-centru u zemlji u sklopu kojeg je 250 trgovina. Policija ne želi izaći u javnost s detaljima jer još uvijek istražuje jesu li braća imala pomagače i koliko su daleko otišle pripreme za napad.

Pretpostavlja se da su napad planirali izvesti u vrijeme blagdana. Ovih dana njemačka obavještajna služba BND izložena je napadu sa svih strana jer je smatraju odgovornom za propuste i teroristički napad u Berlinu.

Naime, njemački Der Spiegel objavio je kako je Anis Amri skrenuo na sebe pozornost još prije nekoliko mjeseci kada su njemačke obavještajne službe presrele njegov telefonski razgovor s osobama koje su na listi simpatizera i osoba bliskih terorističkoj organizaciji Islamske države.

Naime, kako tvrdi Der Spiegel, u tom razgovoru Tunižanin Amri izrazio je spremnost za izvođenje samoubilačkog terorističkog napada u Njemačkoj. Postupak protiv Anisa tada nije pokrenut zato što je snimka, kako tvrde u BND-u, bila nejasna. Nakon toga uslijedio je još jedan poziv u kojem je Anis bio zainteresiran za kupnju oružja.

Međutim, iako je Anis zapravo razgovarao s agentom BND-a koji se predstavio kao trgovac oružjem, ni tada nije ništa poduzeto protiv njega. Njemački mediji upozoravaju i kako službe ne znaju gdje je više od 10 tisuća izbjeglica koje su registrirane na ulasku u Njemačku, a sada im se izgubio svaki trag i nitko ne zna koliko je među njima potencijalnih terorista.

>> Amri je 3 dana prije napada nazvao majku u Tunis, želio se s njom oprostiti. Otac: Od malih nogu bio je sklon delinkvenciji i alkoholu

Ključne riječi

Komentara 10

OS
osica
22:50 23.12.2016.

"10.000 registriranih ne zna se gdje su i šta rade" . Ma prava "sitnica" , pitajte Frau......., možda ona zna.

KA
Karizma
22:26 23.12.2016.

Mozete zamisliti da neopazen kupuje karte i vozi se 5 sati vlakom bez da je primjecen.Mogao je bez problema oteti vlak pored takvih konduktera i video nadzora.Sva sreca da nije dobro obucen jer sigurno nebi dosao nocu u veliki gradd i setao kolodvorom vec bi u 17 sati stigao u Milano i prije kasnih sati nestao u guzvi.Katastrofa ne suradnje među drzavama EU.

YE
yelloman
22:17 23.12.2016.

I nijedna strana tajna služba nije pomogla Amrija da dođe od Berila do Milana neopažen? Tko politički profitira iz ove situcije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije