Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije isključena ni Jamajka koalicija

U Njemačkoj počeli pregovori o Semafor koaliciji: Zeleni i liberali vraćaju u fokus vanjsku politiku

I Čelnici stranke Zeleni Robert Habeck (lijevo) i Annalena Baerbock s liderom liberalne stranke FDP Christianom Lindnerom (desno)
Foto: Michael Kappeler/dpa /DPA/PIXSELL
1/3
08.10.2021.
u 08:40

Sa Zelenima u novoj vladi Njemačka će se oštrije suprotstaviti Rusiji i Kini, kao i kršenju vladavine prava u zemljama nove Europe, a osobito Višegradske skupine

Njemački socijaldemokrati (SPD) započeli su jučer pregovore sa Zelenima i liberalnom Slobodnom demokratskom strankom (FDP), što znači da je Njemačka korak bliže tzv. Semafor koaliciji, iako tzv. Jamajka koalicija, koju bi sa Zelenima i liberalima predvodila unija Kršćansko-demokratske unije (CDU) i bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) i dalje nije posve isključena.

Laschet podnosi ostavku?

Kancelarski kandidat SPD-a Olaf Scholz nije skrivao zadovoljstvo početkom pregovora, uvjeren da su njemački birači upravo SPD-u, Zelenima i FDP-u dali mandat za oblikovanje nove njemačke vlade.

– To je volja građana – komentirao je Scholz odluku Zelenih i FDP-a da krenu u razgovore sa SPD-om, relativnim pobjednikom nedavnih izbora. Nakon izbora su i SPD i CDU/CSU najavili da će pokušati formirati vladajuću većinu sa Zelenima i FDP-om, koji u svojim rukama drže ključeve buduće koalicijske većine.

U uvodnim postizbornim razgovorima najprije su se sastali Zeleni i liberali, koji su željeli utvrditi početne pozicije i mogućnosti međusobne suradnje, a nakon toga su se obje stranke odvojeno sastale s čelnicima SPD-a i CDU/CSU, da bi nakon toga Zeleni i liberali poručili da žele nastavak pregovora sa SPDom, iako ne isključuju ni mogućnost razgovora s demokršćanima. Reakcije u demokršćanskim redovima na odluku Zelenih i liberala kreću se od razočaranja do otrežnjenja. Dok se kancelarski kandidat demokršćana Armin Laschet i dalje nadao koalicijskim pregovorima sa Zelenima i liberalima, što je i najavio u izbornoj noći pokušavajući amortizirati povijesni izborni neuspjeh CDU/CSU, njegov stranački kolega i ministar gospodarstva Peter Altmaier poručuje kako je “semaforski vlak” upravo napustio postaju, dok šef bavarskih demokršćana Markus Söder u najavi početka pregovora o formiranju crveno-zeleno-žute koalicije prepoznaje jasno odbacivanje mogućnosti za Jamajka koaliciju, pozivajući demokršćane na očuvanje dostojanstva i samopoštovanja.

Prema posljednjim informacijama njemačkih medija Laschet je najavio da je spreman napustititi kormilo CDU-a i odustati od kanidature za kancelara. Scholz je uvjeren da će koalicija SPD-a, Zelenih i FDP-a donijeti napredak Njemačkoj, ukazujući na brojne zajedničke ciljeve triju stranaka, pogotovo u pogledu modernizacije gospodarstva i poboljšanja opće atmosfere u društvu. Međutim, postoji i niz tema u kojima su ove tri stranke manje ili više podijeljene, a neke od njih odnose se i na vanjsku i obrambenu politiku iako o tome nije bilo puno govora u kampanji. Iako razlike između tih stranaka nisu nepremostive, a nakon izbora se i ne očekuju veće promjene u vanjskoj i sigurnosnoj politici, ako se pita Zelene, Njemačka kao najsnažnija članica EU mora preuzeti veću odgovornost i voditi aktivniju politiku u zaštiti svojih vrijednosti i interesa na globalnom planu, pa i kada to vodi u oštrije suprotstavljanje Rusiji i Kini. Čini se i da bi sudjelovanje Zelenih u budućoj vladi moglo dovesti i do određenih korekcija dosadašnje kompromisne politike EU prema kršenju vladavine prava u zemljama nove Europe i osobito Višegradske skupine.

Klima je “crvena linija”

Jedno od ključnih pitanja je i zaštita klime, koju je supredsjedatelj Zelenih Robert Habeck označio “crvenom linijom” u pregovorima.

– Ako ova vlada ne uspije Njemačku dovesti na put ispunjavanja ciljeva u skladu s Pariškim klimatskim sporazumom, onda je ona propustila svoju povijesnu priliku i Zeleni neće sudjelovati u takvoj vladi – izjavio je Habeck. L

iberali, međutim, u tom pogledu nipošto nisu ovako rezolutni, usmjeravajući svoju pozornost na zaštitu interesa njemačkog gospodarstva i industrije, slično kao i socijaldemokrati, koji su, podsjetimo, proteklih godina u velikoj koaliciji s demokršćanima sudjelovali u donošenju svih ključnih odluka na vanjskopolitičkom planu, pa i u oblikovanju politike prema Rusiji i Kini, koja je interese njemačkog izvoznog gospodarstva i njemačku energetsku stabilnost uvijek stavljala ispred geopolitike, o čemu svjedoče i kontroverzni njemačko-ruski energetski projekt Sjeverni tok 2 i investicijski sporazum EU i Kine, s obzirom na to da je upravo Njemačka, kao najveći trgovinski partner Kine u EU, i najviše inzistirala na tom kontroverznom sporazumu, koji je trenutačno “na ledu”. Kada je riječ o vanjskoj politici, Zeleni i liberali podijeljeni su i kadrovski. Pozicija šefa diplomacije tradicionalno pripada mlađem koalicijskom partneru, a sada prvi put imamo dva mlađa partnera.

Zeleni to mjesto žele za svoju supredsjedateljicu Annalenu Baerbock, dok u FDP-u smatraju da im to mjesto pripada po tradiciji, o čemu svjedoče brojni šefovi diplomacija iz redova liberala, među kojima je bio i legendarni Hans-Dietrich Genscher.

VIDEO Mlada bankarica iz Škotske pala s balkona u Dubrovniku: “U komi je, u potpunom smo šoku”

Komentara 2

CR
CrniP
12:23 08.10.2021.

Kad se aktivisti u EU docepaju vlasti, tada se ruse svi temelji zbog kojih su EU nacionalne drzave - gospodarske, politicke, vojne i kulturne velesile. Predvidjam pad EU, posebice Njemacke.

BF
bf23
18:30 08.10.2021.

No krasno,kreće moraliziranje levičara,ali ne više samo domaćih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije