Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASLJEDNIK A. Merkel

Skupe posljedice loših izbornih rezultata: Armin Laschet se povlači sa čela CDU-a

Armin Laschet
Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
07.10.2021.
u 20:44

Kancelarski kandidat Armin Laschet se od izbora, na kojima je Unija ostvarila najgori rezultat u povijesti, nalazi pod pritiskom stranke, ali i javnosti.

Vođa njemačkih konzevativaca Armin Laschet najavio je u četvrtak povlačenje s čela CDU-a, nakon katastrofalnih rezultata na izborima u rujnu kada je bio kandidat CDU-za kancelara. 

"Brzo ćemo se baviti pitanjem novog tima CDU-a", izjavio je u Berlinu, vrlo oslabljen i pod pritiskom nakon izbora 26. rujna. 

Manje od godinu dana nakon što je od Angele Merkel preuzeo vodstvo stranke, Laschet je rekao da će tražiti održavanje kongresa CDU-a koji će odlučiti o budućnosti i reorganizaciji vodstva.  

"Od povlačenja Angele Merkel iz predsjedništva vodimo neprestanu raspravu o smjeru stranke", dodao je. Prema dnevnom listu Bild, kongres bi se trebao održati u prvoj polovici prosinca u Dresdenu.

Birači smatraju Armina Lascheta najodgovornim za najlošiji izborni rezultat koji su konzervativci postigli u povijesti moderne Njemačke.  Na parlamentarnim izborima najviše glasova, 25,8 posto je osvojila Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), iza koje slijedi Unija CDU/CSU s 24,1 posto, treća je stranka Zeleni s 14,8 te liberali FDP s 11,5 posto.

U četvrtak su počeli pregovori između SPD-a, stranke Zeleni i Liberalno-demokratske stranke (FDP) o formiranju koalicijske vlade na čelu sa socijaldemokratskim kancelarskim kandidatom Olafom Scholzom.

Kancelarski kandidat Armin Laschet se od izbora nalazi pod pritiskom stranke, ali i javnosti.

U ispitivanjima javnog mišljenja, velika većina smatra kako Laschet, kao kandidat stranke koja nije pobijedila na izborima, ne može preuzeti sastavljanje vlade.

Pogledajte video: U Hrvatskoj će se uskoro proizvoditi Batmobile: Albert (22) je zaslužan za to!

Komentara 2

XA
xaron
23:11 07.10.2021.

Nije ovo samo poraz za Armina, nego je joßi vise poraz Merkelove koja je stajala iza njega.

ZB
Zoki-Bijela
19:46 07.10.2021.

Sta kaze Penelopea na ovo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije