Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabrinuti za baštinu

Pobunili se zato što Srbija vraća Hrvatskoj umjetnine otete u ratu

\'23.03.2012., Zagreb Ministri kulture Republike Srbije Predrag Markovic i Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violic potpisali su danas u Drzavnom arhivu sporazum o povratu kulturnog blaga otudjenog u r
Patrik Macek/Pixsell
18.04.2012.
u 09:35

Stručnjaci za srpsku baštinu zabrinuti su "neće li tako Hrvati jedina preostala svjedočanstva o vjekovnom životu Srba na prostorima Krajine proglasiti svojim naslijeđem, kako to pokušavaju učiniti vlasti na Kosovu sa srpskim manastirima"

BEOGRAD - Vijest da su ministar kulture u Vladi Srbije Predrag Marković i njegova kolegica iz Zagreba Andrea Zlatar Violić 23. ožujka potpisali Protokol o povratku kulturnih dobara iz Srbije u Hrvatsku – nije izazvala posebnu pozornost u srpskoj javnosti, ali zato jest kod jednog dijela stručnjaka za srpsku nacionalnu baštinu.

Oni kritiziraju dokument koji službeno obvezuje Srbiju da Hrvatskoj vrati imovinu SPC i baštinu prognanih Srba Krajišnika – pišu današnje Večernje novosti dodajući kako se sugovornici Novosti pitaju "zašto država ne objavljuje što je na popisu od 1.065 predmeta, koliko je priopćeno da se vraća u Hrvatsku? Gdje će oni biti vraćeni kada srpske svetinje nisu obnovljene? Zbog koga se vraćaju, kada Srba u Hrvatskoj gotovo da više nema?".

Zabrinuti su, nastavljaju Novosti istim tonom, neće li tako Hrvati jedina preostala svjedočanstva o vjekovnom životu Srba na prostorima Krajine proglasiti svojim naslijeđem, kako to pokušavaju učiniti vlasti na Kosovu sa srpskim manastirima.

Beogradski dnevnik podsjeća kako je riječ "o stručnjacima koji su sudjelovali u spašavanju kulturnih dobara iz Hrvatske početkom 90-tih, a poslije radili i na njihovoj restauraciji i zaštiti kroz rad službene Komisije za spašavanje srpske kulturne baštine na ratom zahvaćenom području" ne ulazeći previše u detalje zbivanja "početkom 90-tih" ni o tome od koga su "spašavali" kulturna dobra iz Hrvatske.

Nikola Kusovac, jedini živ od trojice stručnjaka koji su bili na čelu Komisije koja je "spašavala" umjetnine iz Hrvatske, "bio je očevidac zločina nad srpskom kulturnom baštinom i doslovce je pod vatrom zengi spašavao iz crkava i manastira". Ovaj "spasitelj" se pita kako država može raspolagati crkvenom imovinom i zašto se ne poštuje volja pokojnog patrijarha Pavla koji je govorio "Kada se naš narod vrati na svoja ognjišta, vratit će se i njegove svetinje“.

– Popis nije tajna, ali nije praksa takve popise kulturnih dobara objavljivati. Riječ je o pokretnoj imovini Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj i tih 1.065 kulturnih dobara bit će vraćeno u hramove i manastire tek kad se u Hrvatskoj steknu konzervatorski i sigurnosni uvjeti. Sinod SPC suglasio se s vraćanjem ovih kulturnih dobara – rekla je Novostima Dušica Živković, pomoćnica ministra kulture za kulturnu baštinu i predsjednica mješovitog srpsko-hrvatskog povjerenstva za povratak kulturnih dobara.

Komentara 33

Avatar Idler 3
Idler 3
09:55 18.04.2012.

...\"...svjedočanstva o vjekovnom životu Srba na prostorima Krajine...\"...hajd što sve nije točno u ovom kratkom citatu? Za početak bih volio znati kakve veze ima Hrvatska s Krajinom budući se radi o zapadnim dijelovima BiH pa ne znam što bi nass uopće trebalo bit briga za tuđu baštinu ?! Ako ste pak mislili na onu nekakvu \"krajišku državu\" onda za početak napišite tzv. Inače kad ste kod \"vjekovnosti\" napišite konačno jasno i otvoreno kako ih je u drugoj polovici 18. stoljeća naselila Marija Terezija na većem dijelu Zagore, Dalmacije i Like !!!

SA
samograd
09:57 18.04.2012.

glavni trovači srpskog naroda pored politike i inteligencije je njihova crkva .patrijarh pavle je bio hrvatski građanin srpske nacionalnosti.a veliki mrzitelj te domovine ,da je bar bio ko tesla!!!možda bi to blago spc-a trebalo ostaviti u srbiji da im nebii palo napamet za 20-30 godina i prije opet \" štititi i čuvati\" svetinje od krvoločnih hrvata.

SV
stjepan v.
23:28 18.04.2012.

pa neka vracaju ono sto su ukrali! mlitavi hrvatski narode, nedaj se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije