Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Previranja u ogranku HDZ-a

Plenković u unutarstranačku bitku šalje Banožića, Dabro ne odustaje

Andrej Plenković i suradnici posjetili  Vukovar i Vinkovce uoči parlamentarnih izbora
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/5
06.11.2020.
u 19:05

Plenkovićeva odluka tumači se kao pakt stranke s Čuljkom, s kojim je Banožić blizak

Ministar obrane Mario Banožić kandidirat će se za predsjednika HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije. Potvrđeno nam je to iz vrha stranke, koji upravo Banožića priželjkuje na ovoj funkciji. Ovakav razvoj događaja svojevrsno je iznenađenje jer se među vodećim HDZ-ovim dužnosnicima još prošloga tjedna moglo čuti kako je duboko podijeljenoj stranačkoj strukturi na istoku Hrvatske nužna smjena generacija.

HDZ-ovci su tada neslužbeno govorili i kako Tomislav Čuljak, jedna od najmoćnijih figura u Vukovarsko-srijemskoj županiji, više ne uživa puno povjerenje Andreja Plenkovića, a kao favorit za novog šefa županijske organizacije stranke, ali i najizgledniji HDZ-ov kandidat za župana, spominjao se aktualni dožupan Josip Dabro. Riječ je o čovjeku kojega na terenu opisuju kao ljutitog protivnika Čuljkove struje, o čemu svjedoče i medijski napisi iz razdoblja prije unutarstranačkih izbora u ožujku, kada su u međusobne obračune HDZ-ovaca u ovoj županiji bili uvučeni i Ravnateljstvo policije i DORH.

Foto: Branimir Bradarić

Zamoljen da se povuče

Nakon Plenkovićeve odluke da u bitku u Vukovarsko-srijemskoj županiji pošalje ministra obrane, od namjere da se kandidira za tu funkciju odustao je Damir Dekanić, koji je do tada slovio kao Čuljkov kandidat za šefa županijske organizacije. O odustanku od kandidature Dekanić je obavijestio svoju općinsku organizaciju Rokovci-Andrijaševci. U poruci članovima izvršnog i nadzornog odbora stranke, a koju smo na uvid dobili od HDZ-ovaca na terenu, Dekanić izvještava da je u subotu bio pozvan na razgovor s glavnim tajnikom stranke Krunoslavom Katičićem.

“Tamo sam na neki način zamoljen da povučem svoju kandidaturu u ime Maria Banožića koji je izbor Andreja Plenkovića radi jedinstva stranke na županijskoj razini i da se kandidiram za mjesto dopredsjednika. Prihvatio sam tu sugestiju uz određene uvjete, o čemu ću vas pobliže informirati na prvom odboru”, napisao je Dekanić stranačkim kolegama, uz napomenu da je do petka potrebno prikupiti potpise za njegovu, Banožićevu i kandidaturu Nikole Mažara, koji bi se također kandidirao za potpredsjednika ŽO HDZ-a, a u stranci ga spominju i kao izglednog kandidata za vukovarskog gradonačelnika.

Kako neslužbeno doznajemo, na razgovoru s Katičićem bio je i Dabro, kojega se također nagovaralo da odustane od kandidature i podupre Banožića, a zauzvrat su mu nudili kandidaturu za župana, za što Dabro odavno pokazuje ambiciju. Čini se, međutim, da dožupan nije povjerovao ovim obećanjima, s obzirom da je u srijedu ujutro podnio kandidaturu za predsjednika ŽO HDZ-a.

Pakt s Čuljkom?

Iako Dabro u tome nema potporu Zagreba, HDZ-ovci na istoku Hrvatske govore kako nije bez šansi, budući da ga podržavaju istaknuti mlađi HDZ-ovci u županiji, poput gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića i nekih istaknutih HDZ-ovaca iz Županje, a ne treba zanemariti ni činjenicu da je dožupan u dobrim odnosima s potpredsjednikom stranke Ivanom Anušićem, osječko-baranjskim županom koji je i na unutarstranačkim izborima u ožujku i na parlamentarnima u srpnju potvrdio svoj utjecaj u Slavoniji.

Plenkovićevu odluku da u unutarstranačku bitku za HDZ Vukovarsko-srijemske županije pošalje Banožića Dabri skloni ljudi tumače kao novi pakt vrha stranke s Tomislavom Čuljkom, s kojim je Banožić blizak, pri čemu su uvjereni da je u svemu prste imao i Vladimir Šeks, koji također ima snažan utjecaj na slavonske HDZ-ovce, a sluša ga se i u stranačkoj središnjici.

>> VIDEO Banožić o nesuglasicama s predsjednikom Milanovićem

HDZ-ovci će 22. studenoga birati vodstva lokalnih i županijskih organizacija, za što kandidature predaju danas do ponoći. U većini sredina ne očekuju se napetosti, kandidati su uglavnom usuglašeni, a članstvo će vjerojatno osluškivati i želje vrha stranke, budući da je Plenković u ožujku premoćno potvrdio svoj status u HDZ-u.

Nedoumica je, kako se može čuti, bilo oko ličko-senjske županije, u kojoj se stranka raskolila nakon odlaska župana Darka Milinovića, no aktualni predsjednik organizacije Marijan Kustić na županijskom je odboru prije desetak dana dobio jednoglasnu podršku za još jedan mandat. Nešto teža stranci će biti odluka o kandidatu za župana, za što Kustić nije pokazivao ambicije, no lički HDZ-ovci govore kako za to imaju vremena, a nije isključeno ni da na kraju na lokalnim izborima paktiraju s Milinovićem

Komentara 21

LU
Ludwig.....
19:18 06.11.2020.

Da imaju imalo obraza, hadezeovci u Vukovaru nikad više ne bi osnovali ogranak niti tamo prikučili... Koalicijom sa partijom osuđenog srpskog ratnog zločinca, izdali su sve ideale za koje su Vukovarci u mukama umirali!

Avatar MK3
MK3
21:09 06.11.2020.

Upravo se sjetio jedne slike kako Čorić i Plenković sjede u kafiću, samo ne u odjelu kao ovi dvoje - nego u kratkim hlačama i majicama... A Čorić nosi T-Shirt na kojem piše "now ¡ wanna BE your DOG", možda je taj T-shirt nosio i kad je Milanoviću poslao CV, a možda bi i Banožiću mogao kupiti isti T-shirt sa natpisom "now ¡ wanna BE your DOG"...

Avatar MK3
MK3
20:18 06.11.2020.

Što sljedeće godine Plenković šalje Banožića da sa Ivićem odnese vijenac na Sutjesku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije