Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJER NA TRSATU

Plenković o energetskoj krizi: Još smo na godišnjem odmoru. Sagledat ćemo cijelu situaciju i intervenirati

Rijeka: Nakon mise na Trsatu premijer Plenković dao izjavu za medije
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/5
15.08.2022.
u 12:00

Kanadera ima 150-ak u svijetu, naših je šest. Mi smo sve naše požare rješavali. Možda će biti i koji kišni dan koji će malo olakšati sve - kazao je na početku

Premijer Andrej Plenković bio je danas misi u povodu blagdana Velike Gospe koju je u Svetištu Majke Božje Trsatske predvodio fra Milan Krišto, provincijal franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda.

Uz predsjednika Vlade bio je i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Nakon održane mise, premijer je dao izjave za medije.

- Krasno je biti danas na Trsatu, čestitam svima blagdan Velike Gospe. Drago mi je vidjeti ovoliko vjernika i hodočasnika, drago mi je da sam ponovno ovdje - kazao je na početku. 

Vlada zasad još nema konkretne mjere vezane uz energente

- Da budem otvoren, još smo na godišnjem odmoru. Mogu kazati da se kao i svi ostali spremamo za jesen u smislu energetskih tema i fiskalnih kapaciteta za različite intervencije. Sagledat ćemo cijelu situaciju i intervenirati. Kako smo prošli sve dosadašnje situacije, tako ćemo proći i ove koje su pred nama. Najbitnije je što smo unatoč svemu uspjeli imati jednu sjajnu turističku sezonu. Mi smo na između 90 i 96 posto rezultata rekordne 2019. godine. Dolazaka je 12,7 milijuna, a noćenja 70 milijuna. Prihodi su sjajni i to je jedan signal za optimizam  - kazao je. 

- Jedinu situaciju koju smo imali je problem s vodom u Istri, nigdje drugdje nije bilo problema. Što se tiče ušteda, mi smo još prije mjesec dana izašli s preporukama. Ovo je vrijeme jedne opće društvene odgovornosti i mislim da su ljudi svjesni situacije - dodao je. 

Kratko se osvrnuo i na zarobljenog Hrvata u Ukrajini kojem će ruske vlasti suditi za sudjelovanje u sukobu. 

- Mi smo reagirali, takva vrsta suđenja je apsolutno neprihvatljiva, a mi ćemo i dalje pratiti situaciju. Mi možemo slati poruke i note, tražiti sastanke, tu su naše margine djelovanja limitirane - kazao je.  

Dotaknuo se sezone požara koja je u jeku. 

- Ovo je bila jako teška sezona, ove godine je bilo oko 7.000 požara. Piloti su napravili herojski posao tijekom cijelog ljeta, mislim da se napravilo tu jako puno. Treba utvrditi jesu li ti požari slučajno nastali ili je bilo i podmetnutih požara. Zahvaljujem svima koji su pomagali. Mi smo u procesu nabave još dva kanadera. Njih ima 150-ak u svijetu, naših je šest. Mi smo sve naše požare rješavali. Možda će biti i koji kišni dan koji će malo olakšati sve - kazao je. 

Dotaknuo se i slučaja dva zaposlenika koji su dali otkaz u Zrakoplovno tehničkom centru nakon što je otkriveno da su radili u fušu u Austriji za vrijeme bolovanja. 

- Ti koji su radili, a bili na bolovanju, sigurno neće nastaviti raditi tamo. Kada se završi sezona, onda ćemo napraviti rezime. Tu je bilo previše kašnjenja u ZTC-u. Ako imamo ovakvo sušnu godinu, onda je stavljanje svih zrakoplova s remonta u funkciju sigurno prioritet. Odgovornost predsjednika Uprave je velika. Dobro je što je pet kanadera na raspolaganju i četiri air tractora - dodao je. 

>> VIDEO Koji stranci najviše žele doći u EU: Zbog posla, najviše stranaca primila Poljska

Ključne riječi

Komentara 38

OT
otrovnijezik
11:57 15.08.2022.

Plenki pa nisu oni krivi, krive su suše i nedostatak vode.

Avatar Mamlazac
Mamlazac
12:08 15.08.2022.

Sve dobro funkcionira a bit ce i bolje. I za pozare , rat u Ukrajini, Pandemiju nekima uvijek krivi HDZ i Plenkovic a boljeg ne nude?

ST
stefj
12:52 15.08.2022.

Od svega najsmješnija je izjava da u krizi moraju participirati svi, a onda kada se vrati s godišnjeg opet će dignuti plaće i prava u javnim strukturama, još će i članstva u sindikatima napraviti obaveznima... Ma nema, dok god se gospodarski smjer određuje dogovorom politike i sindikata javnih struktura, nećemo se maknuti s dna... Birokratizira se poslovanje do maksimuma, samo se gleda gdje i kako uzeti što više, a istovremeno javne usluge sve gore i gore. Ovo s avionima je samo jedan mali pokazatelj kuda vodi takva politika... Sve što valja tjera se iz Hrvatske, samo da bi uhljebi imali i da bi nesposobni igrali važne uloge.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije