Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijer u Sarajevu

Plenković: Hrvatska ima snage i načina čuvati svoju granicu. S BiH želimo snažniju suradnju policija

Sarajevo: Nakon sastanka Andrej Plenković i Borjana Krišto obratili su se javnosti
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/8
19.10.2023.
u 14:49

"Želio bih potaknuti BiH da unaprijedimo našu suradnju u vezi sa suzbijanjem nezakonitih migracija", poručio je Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković obratio se medijima iz Sarajeva nakon sastanka s Borjanom Krišto, predsjedateljicom Vijeća Bosne i Hercegovine. Naime, Plenković danas boravi u radnom posjetu Bosni i Hercegovini.

"Želio bih potaknuti BiH da unaprijedimo našu suradnju u temu suzbijanja nezakonitih migracija. Pravo rješenje jest rješavati problem na izvorištu. Nažalost, izvorišta je puno. Svi problemi utječu na dinamiku ilegalnih migracija, a ona se odvija putem već izrazito dobrih skupina krijumčara. To je dobro uhodani i lukrativan biznis. Nerijetko takvi migranti ne dođu do svoje destinacije", poručio je. 

VEZANI ČLANCI:

"Hrvatska želi s BiH još snažniju suradnju policija, što znači značajniju kontrolu granice te sklapanje sporazuma s Frontexom. Smatramo da bi on mogao pomoći BiH sa situacijom u kojoj se danas nalazi", dodaje. 

"Što se tiče odnosa BiH i Frontexa, u tijeku su razgovori o potpisivanju sporazuma. Naša pozicija bila je da bi bilo vrlo korisno s obzirom na to da je u BiH priljev velikog broja nezakonitog migranata. Što se tiče Hrvatske, mi imamo 6700 graničnih policajaca koji čuvaju granicu i s te stranke smo rekli da imamo snage i načina čuvati svoju granicu, ali da je pitanje izlaska iz BiH nešto pri čemu bi iskustvo Frontexa moglo pomoći", ustvrdio je premijer. 

GALERIJA Andrej Plenković stigao u BiH, sastao se s Borjanom Krišto

Sarajevo: Nakon sastanka Andrej Plenković i Borjana Krišto obratili su se javnosti
1/8

Govoreći o otvorenim bilateralnim pitanjima i članstvu u Europskoj uniji, Plenković je rekao: "Ja sam na Bledu rekao da zlorabljenje otvorenih bilateralnih pitanja, koja nisu povezana s pravnom stečevinom EU, u pristupnom procesu neke zemlje nije dobra politika. Hrvatska je cijelo vrijeme protiv toga".

"Hrvatska ima odgovornu politiku, politiku transformacije, mira i stabilnosti. Zbog toga ulaže velike napore za rješavanje otvorenih pitanja, posebno onih koja su vrlo teška i opterećujuća – nestali, procesuiranje ratnih zločina, ratne štete. Predmet su interesa brojnih ljudi", dodao je premijer.

VIDEO Premijer Andrej Plenković se osvrnuo na situaciju oko suspenzije Schengena

Komentara 14

OE
oetker
14:55 19.10.2023.

Ništa od toga, nego jednostavno treba osvjestiti da BiH to ne želi. Štoviše, dijelu struje u BiH su u interesu te migracije i eventualni uvoz radikaliziranih skupina. Pa nisu bezveze otvorili kamp za migrante blizu hrvatske granice.

DU
Deleted user
15:27 19.10.2023.

bliska suradnja je moguca samo sa 1/5 BiH...suradnja sa 4/5 ostatka je strik oko vrata...

Avatar Tombstone
Tombstone
15:39 19.10.2023.

Bosna nema bas nikakvog interesa sprijeciti ilegalne prelaske granice prema Hrvatskoj. Jer inace bi te teroriste morali zadrzati kod sebe ili ih vratiti u Crnu Goru ili srbiju, sto ni ovi ne zele. Bosni je u interesu jedino da migranti sto brze prijedje njihovu teritoriju I udju u Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije