Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samostalna kontrola ispravnosti vozila

Pitate se je li vaše vozilo ispravno? Uz ove jednostavne trikove sami provjerite ispravnost vašeg automobila

Canva
19.07.2022.
u 12:27

Kako naše vozilo stari, tako je podložnije i kvarovima. Održavanje vozila nužan je preduvjet za sigurnost u prometu

 Ako idete na put, a pritom niste sigurni je li vaše vozilo tehnički spremno za odraditi zadanu kilometražu, onda je vrijeme da naučite jednostavne trikove za samostalnu provjeru i održavanje vašeg ljubimca na četiri kotača.  

Svaki, pa i najmanji kvar potrebno je pravovremeno uočiti, ne samo radi osobne udobnosti tijekom vožnje, već i radi sigurnosti u prometu, što je naravno – prioritet. Kako naše vozilo stari, tako je podložnije i kvarovima. Održavanje vozila nužan je preduvjet za našu sigurnost u prometu.

Svjetla možemo provjeriti bez ičije pomoći koristeći njihov odbljesak. To možemo provjeriti tako što se vozilom približimo zidu i promatramo njihov odbljesak, kako prednjih, tako i stražnjih svjetala. Prilikom toga ne smijemo zaboraviti na pokazivače smjerova, ali i svjetla za maglu.

Drugi najčešći problem kojeg vozači nisu svjesni jest propuštanje tekućine iz vozila. Bilo da se radi o ulju, vodi ili bilo kojoj drugoj tekućini, dovoljno je promotriti parkirno mjesto iz kojeg izlazimo. Nužno je detektirati radi li se o propuštanju vode ili ulja. Ako se radi o ulju – potrebno je sanirati uzrok propuštanja. Zatim se možemo početi baviti brisačima i pneumaticima, čija je ispravnost važan dio za preglednost i sigurnost u vožnji. Dobro je napraviti ostale brze preglede unutarnje opreme vozila poput grijanja, hlađenja i ostalih korisnih funkcija vozila koje možete sami provjeriti.  

Kako samostalno provjeriti tehničku ispravnost vozila, pogledajte u ovom videu.

Uzrok prometnih nesreća ovisi o 3 faktora: ljudska pogreška (neprilagođena brzina, nepoštivanje znakova, vožnja u alkoholiziranom stanju), okolina (vremenski uvjeti, stanje cesta) te tehnička neispravnost vozila. Kako bi smanjili rizik kvara vozila u prometu, presudno je prepoznati kvar te pravovremeno reagirati.

Tijekom trogodišnjeg  istraživanja (od 2012.-2015. godine) pregledano je 166 vozila koja su sudjelovala u prometnim nesrećama sa smrtno stradalim osobama - te je utvrđena tehnička neispravnost na 70% pregledanih vozila.

Sadržaj je nastao u suradnji s Centrom za vozila Hrvatske

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije