Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRŽAVNA MATURA

Pitanja na maturi iz vjeronauka izazvala negodovanje: Jesu li primjerena za 21. stoljeće?

Ilustracija za pripreme i polaganje ispita državne mature
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/3
19.07.2023.
u 13:07

Nekima se nije svidjelo kako je postavljeno pitanje o eutanaziji kao i pitanje u kojem se navodi da sekularizam odbacuje postojanje Boga

Pitanje na državnoj maturi iz vjeronauka na ljetnom roku izazvalo je raspravu. Naime, pitanje glasi "Kako se naziva poimanje svijeta prema kojemu se svijet tumači samim sobom i odbacuje postojanje Boga?", a ponuđeni su odgovori liberalizam, nihilizam, relativizam i sekularizam. Točan odgovor, prema Nacionalnom centru za visoko vrednovanje (NCVVO), je sekularizam, no taj odgovor nije točan jer sekularizam nije "poimanje svijeta" niti "odbacuje Boga" već se radi o ideji odvajanja države od vjere i religije, piše 24sata.

I pitanje o eutanaziji nekima nije najbolje sjelo. Učenike su na maturi pitali "Kako se naziva namjerni zahvat kojim se bolesna osoba usmrćuje uskraćivanjem liječenja ili davanjem smrtonosnih tvari?". Kako piše 24sata, eutanazija je mnogo kompleksniji koncept, a u procesu je ključan pristanak pacijenta koji je u terminalnoj fazi neizlječive bolesti da bi mu se uklonile patnje i boli. Stoga neki smatraju da tako postavljeno pitanje učenike sugestivno navodi na pogrešan zaključak.

VEZANI ČLANCI:

Centar za građansku hrabrost prije šest godina upozoravao je na pitanje koje se i ove godine pojavilo u ispitu. Naime, na maturi se nacizam i komunizam navode kao ateistički sustavi iako su povjesničari složni da Hitler nikada nije bio ateist te da ateizam nije opredjeljenje nacističkog pokreta.

Ovo nije prvi problem u vezi ovogodišnje mature. Maturant Niko Mađerić (18) poslao je prigovor NCVVO-u zbog krivog odgovora na maturi iz Politike i gospodarstva. Na pitanje "Kako se naziva ured Vlade Republike Hrvatske specijaliziran za borbu protiv korupcije?" iz NCVVO-a su kao odgovor naveli USKOK. Niko ih je upozorio da nema točnog odgovora jer Vlada ni nema ured koji se bavi korupcijom. Prigovor mu je isprva bio odbijen, no na kraju je NCVVO ipak priznao grešku i poništio pitanje svima. Također, u ispitu iz Hrvatskog jezika pojavio se zadatak u kojem je pisalo da je Istanbul glavni grad Turske, a ne Ankara.

VIDEO Ova tri fakulteta veliki su hit među maturantima

Komentara 30

KA
kajbiti
14:22 19.07.2023.

Tko ne želi na vjeronauk, može izabrati etiku kao izborni predmet. Tko ne želi engleski, može izabrati njemački.... Kome smeta kaj je onaj drugi izabrao i u šta on vjeruje? Čini se samo onima koji zagovaraju "slobodu i jednakost".

MM
MMarko657
13:27 19.07.2023.

Zar nije vjeronauk izborni predmet? Koga se to navodi na krivi zaključak o eutanziji, one koji su samim odabirom izbornog predmta deklarirali da je Bog jedini gospodar život i smrti i da je nasilni prekid života neispravan.

LL
lijepa_li si
14:55 19.07.2023.

nakotilo se raznoraznih "centara" što svoje frustracije masno prodaju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije