Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVILA SU PRAVILA

Napisao esej tiskanim slovima pa pao maturu; Otac: Ima izuzetno ružan i nečitljiv rukopis

Ilustracija za pripreme i polaganje ispita državne mature
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/2
19.07.2023.
u 07:26

Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja jasni su kod poštivanja pravila.

Jedan maturant je pao državnu maturu. Napisao je esej iz Hrvatskog jezika, ali ga je napisao štampanim slovima, a to se ne smije. Sada ne može upisati Arhitekturu iako je na prijamnom, kaže njegov otac, bio 4. od petstotinjak učenika koji su pristupili ispitu.

VEZANI ČLANCI:

"On inače ima, ja bih rekao, izuzetno ružan i nečitljiv rukopis. I on je, pokušavajući balansirati između pravila o pisanju eseja koje kaže da esej mora biti čitak i jasno napisan i ovoga koje kaže da se ne smije pisati tiskanim slovima, on je pisao tiskanim slovima", rekao je otac učenika",  kazao je za RTL Ruđer Friganović.

Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja jasni su kod poštivanja pravila.

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja ističe: "Izričito se kaže da se esej ne smije pisati velikim tiskanim slovima. Niti velikim, niti tiskanim. Jesu li slova veća ili manja, ona su tiskana i ona su samo velika, ne i onaj drugi oblik", kazao je.

Otac smatra da se njegova sina moglo kazniti ni drukčije, poput oduzimanjem dijela bodova.

"Ja sam sigurno neobjektivan kao roditelj, ali kome god da se ovo desi, da se malo stavi u tu poziciju, mislim da bi razumio da je to potpuno neprimjereno. OK, dečko je pogriješio, koristio je nekakva slova koja nije smio. Međutim kazna za to je de facto ponavljanje godine", ističe otac.

Video: Ova tri fakulteta veliki su hit među maturantima

Komentara 24

Avatar Make my day
Make my day
09:37 19.07.2023.

Dečko bi na fakultet a nije savladao pisana slova koja se uče u osnovnoj školi?!? Da mi netki maturant dođe pisati esej iz hrvatskog tiskanim slovima poslao bi ga u 3 pm.

NO
nogomet90tih
09:14 19.07.2023.

Ako lijepo piše da se ne smije pisati štampanim slovima (a jasno je istaknuto) onda ne znam o čemu pričamo? Sorry, više sreće drugi puta.

DU
Deleted user
08:56 19.07.2023.

Ima predispozicije za liječnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije