Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
matura iz Hrvatskog jezika

Još jedna greška u ispitu mature: Istanbul je glavni grad Turske

Ilustracija za pripreme i polaganje ispita državne mature
Sandra Simunovic/PIXSELL
17.07.2023.
u 16:56

Ovaj zadatak morao je proći kroz ruke više osoba. Osim sastavljača, zadatak su morali vidjeti i recenzenti, pa se nameće pitanje kako to da baš nitko nije uočio ovu grešku.

Još jedna greška u ispitu mature, ovaj put iz Hrvatskog jezika. Istanbul, ne Ankara, glavni je grad Turske. Vjerojatno bi ova greška prošla ispod radara da tog dana nije donesena odluka o poništavanju zadatka u ispitu iz Politike i gospodarstva, a nekoliko dana prije i ona da će se poništiti jedan od zadataka A razine Matematike. Ovaj zadatak morao je proći kroz ruke više osoba. Osim sastavljača, zadatak su morali vidjeti i recenzenti, pa se nameće pitanje kako to da baš nitko nije uočio ovu grešku.

Na ispitu koji se ove godine pisao na jedinstvenoj razini, u 44. zadatku maturanti su morali zaokružiti slovo ispred jedne od četiriju rečenica koje su napisane u skladu s pravilima o pisanju velikoga i maloga početnog slova. Od svih ponuđenih malo i veliko slovo korišteno je ispravno samo u rečenici ‘Prijestolnica Istočnoga Rimskog Carstva bio je Carigrad, grad koji se danas zove Istanbul i glavni je grad Turske.

"Zadatak glasi: Koja je od sljedećih rečenica napisana u skladu s pravilima o pisanju velikoga i maloga početnoga slova? U takvim se zadacima ne ispituje sadržaj te je posve jasno da je to jezično pitanje i koji je odgovor sa stajališta jezične norme točan. Dakle, u ovome zadatku sadržaj ne može utjecati na pravopisnu točnost, tj. sadržaj je sa stajališta jezične norme irelevantan", naveli su iz NCVVO-a za Srednja.hr

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Noa, Lukas, Šime i Luka u posljednji su tren, prije bujice, spasili štene iz potoka: Za Reksa su dali i sav svoj džeparac

Komentara 6

OT
otrovnijezik
17:42 17.07.2023.

Toliko o stručnjacima, profesorima a i "kolektorima". Na žalost, 90% profesora ne bi položili testove za maturu i prijemne.

DZ
dn_zg
18:42 17.07.2023.

Pa kaže "...sadržaj je sa stajališta jezične norme irelevantan". To bi bilo točno i za oprostiti kada se na taj način ne bi u glave 30 tisuća maturanata usadila pogrešna informacija i to samo zbog lijenosti, nesposobnosti i neznanja odgovornih za provedbu obrazovanja istih tih mladih ljudi! Pitanje je jesu li to uopće sve takve pogreške ili ih ima još, a hvala bogu za vrijeme školovanja moje djece našao sam ih na stotine u udžbenicima... i to je valjda irelevantno! Fuj!

MI
Mikis
19:19 17.07.2023.

di ce uocit gresku referenti i revizori i bogte pita tko zaposlen preko ministarske uhljebistanske šablone sa fejk diplomama ili uopce ako imaju ikoju, pa makar i kupljenu. kad sve prolazi preko filtracijske kontrole koja je "rodjak" za uhljeb ili dobar tender

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije