Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PITANJE USKOKA I VLADE

Maturant (18) koji se žalio na pitanje na maturi: 'Tvrdoglavi su. Šalju krivu poruku mladima'

Ilustracija za pripreme i polaganje ispita državne mature
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/2
15.07.2023.
u 19:27

Niko Mađerić (18), inače maturant zagrebačke II. gimnazije, najbolje je ove godine napisao ispit iz Politike i gospodarstva, a na pitanje o USKOK-u i Vladi je smatrao kako nema točnog odgovora, što je i obrazložio u svom prigovoru, no on je isprva bio odbijen.+

Kako se naziva ured Vlade Republike Hrvatske specijaliziran za borbu protiv korupcije? - bilo je 32. pitanje na ovogodišnjem ispitu mature iz Politike i gospodarstva koje je izazvalo prijepore u javnosti. Iako netočno, sastavljači pitanja u Nacionalnom centru za visoko vrednovanje (NCVVO) inzistirali su da odgovor bude USKOK, a čak su i odbili prigovor jednom maturantu koji je tvrdio kako to nije istina, da bi na kraju NCVVO priznao grešku i poništio pitanje svima.

Naime, 18-godišnji Niko Mađerić, inače maturant zagrebačke II. gimnazije, najbolje je ove godine napisao taj ispit, a za to pitanje smatrao je kako nema točnog odgovora, jer Vlada ni nema ured koji se bavi korupcijom, prenose 24sata.

- Čim sam vidio pitanje, kroz glavu mi je prošao Uskok, ali znam da treba pažljivo čitati kako ne bih pogriješio. Vidim da piše ured Vlade, a znam da Uskok nije vladin ured i da nema točnog odgovora. Izmislio sam kao odgovor nepostojeći Ured za borbu protiv korupcije, a nakon ispita sam pisao prigovor koji su mi odbili - objasnio je. 

POVEZANI ČLANCI:

Iako je imao sve konkretne argumente, Niko je ispričao i kako je mislio da će mu se prigovor odbiti jer Vinko Filipović iz NCVVO-a teško priznaje greške.

- Ne razumijem zašto su tako tvrdoglavi. Svi budući maturanti se pripremaju za državnu maturu kroz stare ispite i pitanja. I ako ovo ostave, generacije će učiti pogrešno i time se šalje sasvim kriva poruka mladim ljudima - zaključio je Niko.

>> VIDEO Tko je djevojka čija je slika obišla Hrvatsku? S konjima bježala s požara, vatrogasci su im otvorili put

 

Komentara 9

RO
RobbieSthlm
19:42 15.07.2023.

To je tromi auktotativni mentalitet iz Sfrj . Svaka čast maturantu

DU
Deleted user
16:37 16.07.2023.

Puna podrska maturantu. Samo naprijed mladi - ima jako puno toga kaj bi Vlada htjela pod svoju kontrolu. Bas vi mladi morate stalno u[pzoravati na nepravilnosti.

Avatar Idler
Idler
21:44 15.07.2023.

Vu teoriji neovisno tijelo kaj visi vu zraku...u praksi ipak ured Vlade jer nema čije bit !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije