Naslovnica Vijesti Crna kronika

Petrov o sudjelovanju u pokolju: Nikad nisam bio u Škabrnji

Optužnica Petrova tereti da je 18. studenoga 1991., prvoga dana napada na Škabrnju, hicem u glavu ubio jednog starijeg mještanina
25. rujna 2012. u 13:53 11 komentara 100 prikaza
renato petrov (1)
Foto: Željko Mršić/PIXSELL

– Nemam veze s kaznenim djelom koje mi se stavlja na teret, nisam bio pripadnik vojske SAO Krajine, od rujna 1991. do 5. kolovoza 1995. godine vojska nije sudjelovala u ratu nego je bila u tampon-zoni, a ja nikada nisam bio u Škabrnji, rekao je, iznoseći svoju obranu, na Županijskom sudu u Zadru 44-godišnji Renato Petrov, bivši milicajac SAO Krajine i jedini Hrvat koji je u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog pokolja u Škabrnji.

Optužnica Petrova tereti da je 18. studenoga 1991., prvoga dana napada na Škabrnju, hicem u glavu ubio jednog starijeg mještanina o čemu je na prethodnom ročištu govorio svjedok Bruno Ivković. Mladen Uzelac, kojemu je Ivković to navodno ispričao 1993. dok su zajedno bili u kninskom zatvoru, u svjedočenju videovezom to je opovrgnuo. Kao i trojica ostalih svjedoka iz Srbije, Vujo Kusalo, Momčilo Zoroje te Nikola Ljubojević, koji su rekli kako Petrova ne poznaju te da je komunikacija između hrvatskih i srpskih pritvorenika u kninskom zatvoru bila nemoguća jer su bili u odvojenim sobama i strogo se kontroliralo da se nikada ne sretnu.

– Nisu nikada zajedno šetali, nisu radili u kuhinji, nisu odlazili u blagovaonicu, uvijek su bili pod nadzorom stražara – kazao je Momčilo Zoroje, koji je u Kninu bio zatvorski čuvar, a nekadašnji upravitelj kninskog zatvora Nikola Ljubojević napomenuo je da su svi Hrvati bili u jednoj sobi te da je kod dijeljenja hrane uvijek bio prisutan i stražar pa Uzelac, koji je pomagao u kuhinji i ponekad dijelio hranu, nije mogao ni s kim razgovarati.

>>Zoljom su “fotografirali” starce i klali pred djecom

 

COTRUGLI Business School
TOP MENADŽERI
Zapeli ste na poslovnom planu? Postoji škola koja će vam pomoći da iskočite iz prosjeka

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Čobanković ( mlađi )
  Čobanković ( mlađi ):

  A onaj stari Škabrnjac ubo je sam sebe bajunetom u leđa 10-tak puta, kaže Petrov koji nikada nije bio u Škabrnji

 • domagojb963:

  Svjedocin iz Srbije spašavaju hrvatskog zločinca? Ma dajte..

 • Avatar Čobanković ( mlađi )
  Čobanković ( mlađi ):

  Ispada da su Hrvati u Škabrnji sami sebe napali i Zajlali ! ================ – Nemam veze s kaznenim djelom koje mi se stavlja na teret, nisam bio pripadnik vojske SAO Krajine, od rujna 1991. do 5. kolovoza 1995. godine vojska ... prikaži još! nije sudjelovala u ratu nego je bila u tampon-zoni, a ja nikada nisam bio u Škabrnji, rekao je, iznoseći svoju obranu, na Županijskom sudu u Zadru 44-godišnji Renato Petrov, bivši milicajac SAO Krajine i jedini Hrvat koji je u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog pokolja u Škabrnji.