Naslovnica Vijesti Svijet

Parlament RS podržao Dodikov veto na osporavanje gradnje Pelješkog mosta

Nakon glasovanja u parlamentu RS trajno je blokirano stupanje na snagu odluke kojom se od Hrvatske tražilo da prekine gradnju Pelješkog mosta dok se ne postigne dogovor o međudržavnoj granici na moru kod Neumskog zaljeva
18. srpnja 2019. u 23:15 44 komentara 2236 prikaza
Milorad Dodik
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Parlament Republike Srpske podržao je u četvrtak veto na odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojom se pokušalo zaustaviti gradnju Pelješkog mosta.

Željana Zovko Željana Zovko 'Prijetnje tužbom zbog Pelješkog mosta štete BiH, Dodik je glas razuma'

U kasnim večernjim satima nakon cjelodnevne sjednice Narodne skupštine RS 60 od ukupno 83 zastupnika koliko ih broji to tijelo glasovalo je u prilog veta kojega je predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik uložio na odluku što su je ranije ovog tjedna donijeli njegov hrvatski i bošnjački kolega u državnom vrhu Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Nakon glasovanja u parlamentu RS trajno je blokirano stupanje na snagu odluke kojom se od Hrvatske tražilo da prekine gradnju Pelješkog mosta dok se ne postigne dogovor o međudržavnoj granici na moru kod Neumskog zaljeva.

Vladajuća većina predvođena Dodikovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) istodobno je usvojila zaključak kojim traži od svih predstavnika Republike Srpske u tijelima vlasti BiH da inzistiraju na rješavanju svih otvorenih pitanja u odnosima s Hrvatskom poput odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori i utvrđivanja granica na rijeci Uni kao i da od Hrvatske traže jamstva da će novi most na Savi kod Gradiške biti završen u predviđenom roku.

Simulaciju i vizualizacija buduće trase i mosta preko rijeke Save, kod Gradiške NOVI PRIJELAZ Evo zašto Dodik ne želi spor s Hrvatskom oko Pelješkog mosta

Narodna skupština RS također traži od srpskih poliitčara u BiH da odbiju parcijalno rješavanje pitanja granica sa Srbijom i Hrvatskom odnosno da se granična pitanja sa susjdenim državama riješe "u paketu".

Glasovanju je prethodila višesatna rasprava u kojoj Dodik i zastupnici oporbe nisu birali riječi kako bi se uzajamno vrijeđali optužujući se za izdaju nacionalnih interesa i kriminal.

Zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojša Vukanović kazao je Dodiku kako je on "pričuvni hrvatski član Predsjedništva BiH" dok ga je zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković ironično pozdravio s "Bok predsjedniče, kaj se dela?".

Dodik je opetovano vikao s govornice, optuživao oporbene zastupnike da lažu i tvrdio kako mu podmeću i ništa ne znaju.

Predsjedavajuci Predsjednistva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik Džaferović i Komšić tražili da se zaustavi Propao plan da se BiH službeno usprotivi gradnji Pelješkog mosta, a spriječio ga je – Dodik

"Idi ti u neku stvar", poručio je Dodik Stanivukoviću s parlamentarne govornice a kada su mu iz oporbe poručili kako se zalaže za interese Hrvatske dok predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović osporava uporabu ćirilice u Vukovaru uzvratio je kako ga "ne zanima Kolinda ni što je ona izjavila".

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović snažno je poduprla Doidkov veto na pokretanje spora zbog Pelješkog mosta ali je pojasnila kako je vlastima u Banjoj Luci to samo instrument kojim žele spriječiti da netko sutra blokira onošto je njima bitno.

"Baš me briga za Pelješki most, ja samo ne želim da netko sutra blokira naše projekte", kazala je Cvijanović tijekom rasprave.

 

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

  • centirion:

    Bilo kako bilo u ovoj političkoj "partiji šaha" Dodig je povukao pravi potez! Nema tu prijateljstva ni ljubavi nego nam se samo interesi podudaraju! Tim mostovima bi dobili i mi i oni !

  • Bluefull:

    Dodik je kralj .....penicilin za BiH poturice .... uopće ga ne interesira to što je Alija ostavio BiH Erdoganu i Turskoj u amanet , on ne želi poturčenu BiH i točka ...... hahhaaaa

  • miyamoto:

    Dodik je čovjek od riječi i karaktera. S njime je moguće postići napredak u bilo kojem smislu. Pozdrav Dodiku iz Hrvatske