Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željana Zovko

'Prijetnje tužbom zbog Pelješkog mosta štete BiH, Dodik je glas razuma'

Željana Zovko
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
17.07.2019.
u 16:51

Nažalost, ovakvim odlukama Džaferovića i Komšića se ne pridonosi europskom putu BiH. Dapače, šteti se, kaže Željana Zovko

Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko ocijenila je da europskim aspiracijama Bosne i Hercegovine šteti zahtjev dva člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića kojim se nastavak gradnje Pelješkog mosta uvjetuje razgraničenjem s Hrvatskom na moru te prijeti tužbom, dok je veto predsjedatelja tog tijela Milorada Dodika na takvu odluku nazvala "glasom razuma u Predsjedništvu BiH".

– Nažalost, ovakvim odlukama Džaferovića i Komšića se ne pridonosi europskom putu BiH. Dapače, šteti se. Za Hrvatsku, koja je dala značajnu energiju kako bi se stabiliziralo stanje u BiH te zagovara širenje EU, ovim potezima se otežavaju njezini zagovori da BiH bude  integrirana u uniju. Ovime se potezima narušavaju i prijateljski odnosi dviju zemalja – rekla je Zovko u izjavi za medije u Mostaru. Po njezinim riječima, očigledno se radi o potezima koji su povezani s dnevnopolitičkim pitanjima u BiH i pokušaju da se nastavi blokirati uspostava vlasti i provesti odluke Ustavnog suda BiH o izmjeni Izbornog zakona.

– Potez Džaferovića i Komšića vidim kao isključivo potez usmjeren kako se ne bi proveo Izborni zakon i ne bi uspostavile nove vlasti, a zemlja napredovala prema EU. Sada se čini kako će Europska komisija prolongirati odluku o stjecanju kandidacijskog statusa upravo zbog promicanja ovakvih poteza i politika – dodala je Zovko.

Ona je upozorila i kako je nametanje Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na posljednjim izborima pokazalo svoje pravo svjetlo.

– Eliminiranjem jednog naroda iz političkog života i njegovo obespravljivanje, a istodobno u drugoj zemlji članici EU Hrvatskoj imate njihove sunarodnjake, otežava se pozicija BiH u pravcu pristupanja EU – ocijenila je hrvatska europarlamentarka.

Ona je pohvalila Dodikov potez ulaganja veta na donošenje odluke Predsjedništva BiH.

– U ovome trenutku izgleda jedini glas razuma u Predsjedništvu BiH i europsku orijentaciju pokazuje predsjedavatelj, gospodin Dodik. To je jasno pokazao povlačenjem pitanja vitalnog nacionalnog interesa i pokazivanjem želje da se BiH ne zaustavi na europskom putu te da se spriječi izazivanje međunarodnih konflikata – istaknula je.

Narodna skupština Republike Srpske u četvrtak će održati posebnu sjednicu kako bi raspravljala o zahtjevu predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se stavi izvan snage odluka druga dva člana državnog vrha za pokretanje tužbe protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta. Budući Dodikov SNSD i njegovi partneri imaju potrebnu dvotrećinsku većinu, očekuje se da će odluka dvojice članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića biti poništena.

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar southman
southman
17:41 17.07.2019.

BiH j smijurija od države. Oni u EU mogu ući NIKAD !

Martina_štefančić
23:05 17.07.2019.

Postoji li igdje na ptostoru ex Jugoslavije ijedan ljevicar koji voli Hrvatsku ili Hrvatski narod oni ne mogu podnijet Hrvatsku nezavisnost nebitno kako se zovu Ivo ili Stjepan Zoran ili Vesna ili Kreso uvijek ce radit protiv Hrvatske pa ii sa najvecim neprijateljem se udruzit

HA
HanibalAntePortas
11:42 18.07.2019.

Ma kakve veze im Komšić sa ljevicom, jedino ako ga ljevom baca, to mu je sva poveznica. Obični poturica i izdajica koji tako i tako nema političko opredijeljenje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije