Naslovnica Vijesti Hrvatska

Papa imenovao mons. Linguu nuncijem u Hrvatskoj

U diplomatsku službu Svete Stolice ušao je 1992. te je u radio u Apostolskim nuncijanturama na Obali Bjelokosti, u SAD-u, Italiji i Srbiji te u Državnom tajništvu Svete Stolice u Odjelu za odnose s državama
22. srpnja 2019. u 21:56 8 komentara 891 prikaza
Giorgio Lingua
Foto: IKA/ABOUNA.ORG

Papa Franjo imenovao je jučer novim nuncijem u Hrvatskoj nadbiskupa Giorgia Linguu, dosdašnjeg nuncija na Kubi. Giorgio Lingua rođen je 23. ožujka 1960. u Fossanu (Cuneo) u Italiji. Zaređen je za svećenika 10. studenoga 1984., doktorirao je kanonsko pravo te je naslovni nadbiskup talijanskog grada Tuscania. Prije ulaska u diplomaciju završio je studije na Papinskoj crkvenoj akademiji. U diplomatsku službu Svete Stolice ušao je 1992. te je u radio u Apostolskim nuncijanturama na Obali Bjelokosti, u SAD-u, Italiji i Srbiji te u Državnom tajništvu Svete Stolice u Odjelu za odnose s državama. Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 2010. apostolskim nuncijem u Iraku i Jordanu, a papa Franjo 2015. imenovao ga je nuncijem na Kubi. Govori talijanski, francuski, engleski i španjolski jezik.

Papa Franjo održao misu za migrante Apel katolicima Papa: Migranti su simbol svih odbačenih i globalizacije

Lingua je šesti apostolski nuncij u Hrvatskoj od priznanja njezine neovisnosti. Njegovi prethodnici bili su mons. Giulio Einaudi (29. veljače 1992. – 4. kolovoza 2003.), mons. Francisco-Javier Lozano Sebastián (4. kolovoza 2003. – 10. prosinca 2007.), mons. Mario Roberto Cassari (14. veljače 2008. – 10. ožujka 2012), mons. Alessandro D’Errico (21. svibnja 2012. – 27. travnja 2017.) i mons. Giuseppe Pinto (1. srpnja 2017. – 16. travnja 2019.).

Papa Franjo u Bugarskoj Silvije Tomašević Zakon o celibatu ostaje, Papa ga ne mijenja

Inače, ponedjeljak je bio i prvi radni dan novog šefa ureda za tisak Svete Stolice Mattea Brunija, rođenog 1976. u Winchesteru u Velikoj Britaniji. Na sveučilištu La Sapienza u Rimu diplomirao je moderne jezike i književnost. Papa je, osim toga, imenovao Alessandra Gisottija i Sergia Centofantija zamjenicima ravnatelja Uredničke uprave Dikasterija za komunikaciju na čijem je čelu od prošle godine Andrea Tornielli. Alessandro Gisotti je od prosinca prošle godine bio privremeni šef ureda za tisak, položaj koji je preuzeo nakon ostavke američkog novinara Grega Burka i španjolske novinarke Palome Garcia Ovejero, njegove zamjenice.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Direkt:

  Bjelokosti!!!!🤣🤣🤣 Vjerojatno je već indoktriniran u Srbiji.

 • Avatar navijač
  navijač:

  Lignju? Nije nam bilo dosta yusipovića.

 • Avatar Dumen
  Dumen:

  I on na teret poreznih obveznika