Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Kazahstanu

Papa Franjo na kongresu religija usmjeren na Rusiju i Kinu

storyeditor/2022-09-13/2022-09-13T132523Z_567356062_RC2DGW9ZX3CJ_RTRMADP_3_POPE-KAZAKHSTAN.JPG
Foto: Press service of the President of Kazakhstan/Reuters
1/5
14.09.2022.
u 07:19

Isprva se očekivalo da će ovaj papin put i međureligijski summit u kazahstanskom glavnom gradu Nur-Sultanu poslužiti kao mjesto susreta pape i patrijarha Kirila iz Moskve, poglavara Ruske pravoslavne crkve, ali je patrijarh prošli mjesec odustao.

Uvijek sam spreman otići u Kinu- poručio je papa Franjo novinarima u zrakoplovu na svojem jučerašnjem letu u Kazahstan. Time je otkrio da njegovo putovanje nije usredotočeno samo na tu zemlju, nego i na Kinu i Rusiju, zemlje između kojih se muslimanski većinski Kazahstan nalazi u svojevrsnom geopolitičkom sendviču.

Papa je rekao da put u bivšu sovjetsku zemlju vidi kao "prigodu da upozna ostale vjerske predstavnike i uključi se u dijalog s braćom, nadahnut uzajamnom željom za mirom, mirom za kojim naš svijet žeđa".

S mitropolitom Antonijem

Ruski rat u Ukrajini nazire se u pozadini trodnevnog putovanja pape Franje u središnju Aziju, toliko da se papinski zrakoplov potrudio izbjeći letenje kroz ruski zračni prostor i umjesto toga letio je južnije, piše CNA (Catholic News Agency), dodajući da Kazahstan i Rusija dijele granicu dugu 6000 kilometara, a bivša sovjetska republika povijesno se držala najvećim saveznikom Moskve nakon Bjelorusije. Od ruske invazije na Ukrajinu, kazahstanski predsjednik Kassym-Jomart Tokajev pokušao je uravnotežiti odnos zemlje s Moskvom s otvorenošću prema Zapadu. Pritom valja znati da je oko 18 posto kazahstanskog stanovništva etnički ruskog podrijetla, od kojih su neki potomci preživjelih iz sovjetskih radnih logora.

Isprva se očekivalo da će ovaj papin put i međureligijski summit u kazahstanskom glavnom gradu Nur-Sultanu poslužiti kao mjesto susreta pape i patrijarha Kirila iz Moskve, poglavara Ruske pravoslavne crkve, ali je patrijarh prošli mjesec odustao. Umjesto toga, papa Franjo vjerojatno će se sastati s mitropolitom Antonijem, novim šefom Odjela za vanjske odnose Moskovske patrijaršije.

Papa se na svoj odnos s Kirilom osvrnuo i u govoru diplomatima Svete Stolice istaknuvši da je rat u Ukrajini "posebno ozbiljan rat, zbog kršenja međunarodnog prava, rizika od nuklearne eskalacije i drastičnih ekonomskih i socijalnih posljedica".

Dva desetljeća nakon što je sveti Ivan Pavao II. posjetio Kazahstan u rujnu 2001. nakon terorističkih napada 11. rujna, posjet pape Franje usredotočen je na međureligijski dijalog između muslimana i kršćana. Naime, velika većina kazahstanskog stanovništva su sunitski muslimani (72 posto), a pravoslavni kršćani čine oko četvrtine Kazahstanaca. Predsjednik Tokajev istaknuo je povijest međureligijske tolerancije u zemlji. Međutim, 2022. godine Komisija SAD-a za međunarodne vjerske slobode preporučila je stavljanje Kazahstana na posebnu listu za praćenje State Departmenta zbog kršenja vjerskih sloboda.

Susjedni Kazahstan i Kina blisko su povezani velikim kineskim ulaganjima u prirodne resurse te srednjoazijske zemlje kroz inicijativu "Jedan pojas, jedan put", a do ožujka su kazahstanske željeznice služile kao glavni trgovinski kanal između Kine i Europske unije preko Rusije, navodi CNA, dodajući da Kazahstan graniči s kineskom regijom Xinjiang (prije Sinkiang), gdje je visoki povjerenik Ujedinjenih naroda utvrdio da je kineska vlada počinila teška kršenja ljudskih prava. Ujgurski muslimani u Kini suočili su se s mučenjem, pritvaranjem i seksualnim nasiljem, navodi se u izvješću UN-a od 1. rujna, koje je pokazalo da se progon vjerske manjine može smatrati "zločinima protiv čovječnosti". Unatoč tome, Kazahstan nije odobrio politički azil izbjeglicama iz Xinjianga.

Razumijevanje za represiju

Tisuće Kazahstanaca imaju obiteljske veze s Xinjiangom, a više od 200.000 Ujgura živi u Kazahstanu. Dok je Kazahstan bio dom nekima od prvih glasnih kritičara koji su svjedočili o kineskoj brutalnoj represiji nad Ujgurima 2017., zagovornici ljudskih prava drže Kazahstan "neprijateljskim mjestom za žrtve iz Xinjianga". Prošle godine Kazahstan je zabranio ulazak u okrug Geneu Buninu, osnivaču baze podataka žrtava u Xinjiangu. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova također je zahvalilo vladi Kazahstana na "razumijevanju i potpori kineskom stajalištu" u Xinjiangu 2019. godine.

Za 85-godišnjeg papu, koji pati od problema s koljenima i većinu vremena provodi u invalidskim kolicima, ovo je treće putovanje u inozemstvo u 2022., nakon putovanja na Maltu i u Kanadu. U Nur-Sultanu, koji se do 2019. zvao Astana, održat će se sedmi Kongres vođa svjetskih i tradicionalnih religija. Prvi put na skupu koji organizira kazahstanska vlada sudjeluje i jedan papa. Danas je na redu zajednička molitva i bilateralni susreti, a skup završava sutra izjavom vjerskih poglavara.

VIDEO: Medvedev zaprijetio Zelenskom: To je dječje zagrijavanje. Do kraja rata neće doći bez kapitulacije

Komentara 2

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
11:14 14.09.2022.

patrijarh Kiril ne treba da se sastane sa ripadnikom zločinačke organizacije,.koja je u službi palog anžela

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije