Naslovnica Vijesti Svijet

Papa: Egoizam je doveo do krize

Čovječanstvo je još, i na početku ove godine, obilježeno teškom krizom, rekao je papa Benedikt XVI. diplomatskom zboru akreditiranom pri Svetoj Stolici koji je primio danas u Vatikanu na tradicionalnoj audijenciji početkom godine.
11. siječnja 2010. u 14:31 1 komentara 3 prikaza
papa
Foto: Reuters

VATIKAN – Čovječanstvo je još, i na početku ove godine, obilježeno teškom krizom koja je pogodila svjetsku ekonomiju i izazvala tešku i proširenu društvenu nestabilnost, rekao je papa Benedikt XVI. diplomatskom zboru akreditiranom pri Svetoj Stolici koji je primio danas u Vatikanu na tradicionalnoj audijenciji početkom godine. Benedikt XVI. drži da kriza ima svoje temelje u "sadašnjem mentalitetu, egoističkom i materijalističkom, koji zaboravlja svoje i granice svake osobe, koji prijeti stvorenom".

Papa je govorio i o drugim važnim temama današnjice kao što je terorizam, stanje na Srednjem istoku, o diskriminaciji, zaštiti okoliša. Terorizam stavlja u opasnost veliki broj nevinih osoba i izaziva široku strepnju, rekao je papa i pozvao "sve koji su u sastavu naoružanih skupina bilo koje vrste da napuste put nasilja". Podsjetio je i na opasnost u kojoj žive mnogi kršćani u svijetu počevši od Egipta, Pakistana, Iraka i drugih zemalja, te kako se u nekim medijima u zapadnim zemljama, ali i u političkom i kulturnom okruženju, širi osjećaj "netrpeljivosti prema religijama, a posebno prema kršćanskoj".

Govoreći o stanju na Srednjem istoku, papa je pozvao na "univerzalno priznanje prava Izraelu na postojanje te uživanje mira i sigurnosti unutar međunarodno priznatih granica te države i jednako priznanje palestinskom narodu pravo na suverenu i neovisnu državu te dostojan život i mogućnost slobodnog kretanja".

Papa je osudio zakone i nacrte zakona kojima se napada etika prirode, koji uime borbe protiv diskriminacije "pogađaju biološke temelje različitosti među spolovima". Pri tome je papa mislio na neke europske i američke države koje dopuštaju sklapanje istospolnih brakova kojima se "u opasnost stavlja stvorenja koja su međusobno različita i treba ih se zaštititi". Papa kaže da ako se želi "izgraditi pravi mir, onda se mora zaštitit ljudski život od njegova začeća", ali i sve stvoreno.

Borba za iskorištavanje prirode jedan je od razloga za razne sukobe, među kojima su i oni u Africi, pa papa poziva na zaštitu stvorenoga do koje se dolazi političkim i ekonomskim mjerama koje jamče oblike poljodjelske i industrijske proizvodnje koja će poštovati poredak stvorenoga i zadovoljiti primarne potrebe svih.

Papa je govorio i o Iranu, drogi, imigrantima, odnosno svim aktualnim temama predstavnicima 178 zemalja s kojima Sveta Stolica ima diplomatske odnose.

ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

  • Melkior:

    E moj papa a koja to kriza nije dosla zbog egoizma. Cini se da u Vermachtu di su te skolovali nije bilo mnogo citanja starih filozofa pa si propustio onu \"Homo homini lupus\".