Naslovnica Vijesti Hrvatska

Panenić: Vlada i Tolušić vrše pritisak na gradove i općine radi državnog poljoprivrednog zemljišta

Mostov Panenić tvrdi da je Vlada kao i ministarstvo poljoprivrede samo na papiru prenijela nadležnost upravljanja državnim poljoprivrednim zemljištem na gradove i općine
18. travnja 2019. u 15:25 13 komentara 499 prikaza
Tomislav Panenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Postoji politički i stranački pritisak na lokalne čelnike da potpišu ugovore kojima se novim ruskim vlasnicima Agrokora daju povlaštena prava na korištenje više od 32.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Ministri Marić i Tolušić o Nacionalnom programu reformi Marić i Tolušić: 'Očekuje se nastavak trenda stabilnosti javnih financija'

Niti jedna jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj nije javno objavila da je ovlastila svoje čelnike za potpisivanje aneksa ugovora o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH s trgovačkim društvima iz Fortenova grupe (bivši Agrokor) iako se plasiraju informacije da ih je to učinila većina, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Vinkovcima saborski zastupnik iz redova Mosta Tomislav Panenić.

Konferencija za novinare organizirana je nakon odgode sjednice Gradskoga vijeća Vinkovaca, do čega je došlo radi nedostatka kvoruma, a gdje se trebalo razgovarati o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem.

Panenić tvrdi kako su Vlada RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić samo formalno prenijeli nadležnost upravljanja državnim poljoprivrednim zemljištem na gradove i općine ali i kako smo svi svjedoci njihovog svakodnevnog političkoga i stranačkog pritiska na čelnike lokalne samouprave da potpišu ugovore kojima se novim ruskim vlasnicima Agrokora daju povlaštena prava na korištenje preko 32.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

kune suzana lepan štefančić Samo rijetki poduzetnici u Slavoniji plaćaju pristojno

Istakao je kako se to traži bez gospodarskog programa kojim će se osigurati buduća ulaganja te bez ikakvih garancija da će se zadržati najmanje sadašnji broj zaposlenih nakon restrukturiranja tvrtaka bivšeg Agrokora.

- Tolušić javno mora reći je li korisno potpisivati takve anekse ugovora za RH i želi li bez ikakvih uvjeta prenijeti upravljanje s 32.000 hektara na sustav Fortenove. Tolušić sada nastoji izmjenom pravilnika prisiliti lokalnu samoupravu da potpiše anekse pod prijetnjom da će joj se oduzeti naknada od poljoprivrednog zemljišta ili zadržavanjem programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem. Politička i stranačka stega ne smije odlučivati je li neki ugovor koristan za lokalnu samoupravu, rekao je Panenić.

Tomislav Tolušić o Nacionalnom programu reformi

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
 • Avatar NenadNikolicZagreb
  NenadNikolicZagreb:

  Hrvatska poljoprivreda bilježi kontinuirani pad proizvodnje, porast poticaja za one koji ne proizvode i porast državnih službenika. Posljednji obrađeni podaci daju pad poljoprivredne proizvodnje za 2017. godinu u odnosu na 2016. godinu od 8,6 posto. I tako godinama. Rast je ... prikaži još!e u količini poticaja, ali količina novca kojima država obasipa osobe koje se ne bave poljoprivredom već uzimaju poticaje bez proizvodnje je ogromna i to predstavlja trajni problem koji je izravno uperen protiv demografske obnove i izaziva masovno iseljavanje mlađeg stanovništva iz pet slavonskih županija. Sprega raznih firmi, koje su povezane s političkim čimbenicima od utjecaja, a nemaju nikakve veze s poljoprivredom osim što im je država dodijelila neko zemljište gdje na temelju toga uz znanje dužnosnika pljačkaju hrvatski i EU proračun daje katastrofalne rezultate. Tako danas samo zbog poticaja koji se daju po površini prijavljenih poljoprivrednih površina jedino što imamo je porast raznih milijunaša bez rada na bazi trgovine utjecajim. Nema više bogatih i vrijednih slavonskih seljaka, sada su u Slavoniji bogati lažni poljoprivrednici koji su na razne načine povezani s partijskim i državnim strukturama, bilo da su generali, direktori kompjuterskih firmi, službenici ministarstava ili komora, njihovi rođaci ili prijatelji koji su nominalno poduzetnici u poljoprivredi a koji čak niti ne žive u Slavoniji i nikada nisu obukli čizme da obiđu sva zemljišta za koja primaju poticaje. To je Hrvatska!

 • laganela:

  Trolova u komentarima na Večernjem ko u priči:) :) :) Svi kontra Ćuprije. Pa tko se njih boji još!? ili Ćuprija bolje stoji nego se to prikazuje...

 • Avatar blue_screen
  blue_screen:

  jel ovaj platio ukradeni stiropor?